Elintarviketeollisuuden tilanne kaksijakoinen

Teksti:Patrik Carlsson
JULKAISTU: 2020-04-07
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Elintarviketeollisuuden tuotanto toimii tällä hetkellä lähes normaalisti. Tilanne on kuitenkin kaksijakoinen, sillä päivittäistavarakauppa vetää, mutta food service -sektorin kysyntä on romahtanut. Elintarviketeollisuusliiton tekemän kyselyn suurimmaksi huoleksi tuotantokyvyn kannalta nousivat kysynnän äkilliset muutokset.

Elintarviketeollisuusliitto ry toteutti 31.3.–1.4. kyselyn, jossa jäsenyrityksiä pyydettiin kertomaan koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutuksista tuotantoon, työvoimaan ja tulevaisuudennäkymiin. Kyselyyn vastasi 109 Suomessa toimivaa ruoka- ja juomayritystä, jotka edustivat laajasti eri tuotantosuuntia ja liikevaihdoltaan eri kokoisia yrityksiä.

”Suomessa toimii lähes 1 800 elintarvikealan yritystä yli 2 000 toimipaikassa, joista valtaosa työllistää alle 50 henkilöä. Poikkeustilanteen vaikutukset näkyvät hyvin eri lailla alan yrityksissä”, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja sanoo.

Food service -sektori aiheuttaa lomautustarvetta
Tulokset näyttävät elintarvikealan kahtiajakoisuuden. Päivittäistavarakauppaan elintarvikkeita tuottavat yritykset toimivat vaihtelevan kysynnän olosuhteissa lähes normaalisti, mutta food service -sektorin kysynnän romahtaminen on johtanut osassa yrityksiä tilausten loppumiseen ja tuotannon uudelleenjärjestelyihin. Osa yrityksistä on voinut siirtää tuotantokapasiteettia kuluttajatuotteiden valmistamiseen, mutta suurimmalla osalla tilanne on johtanut tuotannon merkittävään vähenemiseen.

Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustilanne näkyy selvästi elintarvikeyritysten tarpeessa lomauttaa tai irtisanoa henkilöstöään. Lomautustarve on ollut jopa 40 prosentissa yrityksistä. Irtisanomisia on tehty 10 prosentissa vastanneista yrityksistä.

”Yritykset, joihin koronavirusepidemia iskee, tarvitsevat nyt kaiken mahdollisen tuen, jotta toimintaa voidaan jatkaa poikkeustilanteen jälkeen. Suomella ei ole varaa menettää yhtäkään tervettä yritystä koronaviruksen takia”, Pia Pohja kommentoi.

Uusimmat uutiset

Labelexpo Europe -messut laajenivat – mukaan tulivat taivekartongit

Ei ole harvinaista, että etikettivalmistajat tuottavat painokoneillaan myös pientä taivekartonkia. Tämä näkyy vuoden 2025 Labelexpo Europe -messuilla, jotka laajenevat taivekartonkiteknologian suuntaan. Tähän asti Labelexpossa on keskitytty etiketteihin ja joustopakkauksiin. Informa Markets Labels & Packaging Groupin strateginen johtaja Andy Thomas-Emans kertoo, miksi näin tapahtui.
lsbel

Starbucks lanseerasi muovittomat kahvimukit

Starbucksin ikonisen valkoisen kupin uusi versio lanseerattiin Euroopassa. Pitkän tutkimus- ja kehitystyön tuloksena Starbucks on nyt esitellyt mukin, jossa muovivuoraus on korvattu mineraalipohjaisella pinnoitteella. Myös kertakäyttöiset muovikannet on korvattu kuitupohjaisilla vaihtoehdoilla, jotka on päällystetty samalla mineraalipohjaisella materiaalilla. Uusi muki on sertifioitu kotikompostoitavaksi ja se on laajasti kierrätettävissä.
astar

”Räjähtävä” ketsuppipakkaus

Hollantilainen suunnittelutoimisto Akarton on esitellyt kampanjapakkauksen, jonka se teki kotimaassaan toimivalle Helalle ja heidän Hela Tomaten Ketchupilleen. Se osoittaa, kuinka innovatiivisuus ja käytännöllisyys voivat toimia yhdessä. Pallomainen pakkaus avautuu tavalla, joka muistuttaa räjähdystä. Yrityksen mielestä se tuo uuden standardin elintarviketeollisuudelle. Hela satsaa nyt influencereihin tavoittaakseen kuluttajamarkkinat.
Akarton_VM3_25_opening.1x

Uudet älyominaisuudet vähentävät käsityötä esipainossa

Kuudennen sukupolven RIP-ohjelma Adobe PDF Print Engine 7 on saamassa uutta älyä ns. prepressintelligensin myötä. Se helpottaa painokoneiden laajennetun värispektrin koko potentiaalin käyttöä. Esipaino-osastoilla ei enää tarvitse avata ja muuntaa käsin Photoshop- ja Illustrator-alkuperäistiedostoja PDF-muotoon.
Adobe-1

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts