Dow ja UPM tekevät biomuovia mäntyöljystä

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-09-24
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Kemianyhtiö Dow ja kehittyneitä biopolttoaineita valmistava UPM Biopolttoaineet tekevät yhteistyötä muovin tuottamisessa uusiutuvista biopohjaisista raaka-aineista pakkausteollisuuden käyttöön. Dow valmistaa UPM:n tuottamasta raaka-aineesta biopohjaista polyeteeniä (PE) Terneuzenin tuotantolaitoksessa Hollannissa.

Dow käyttää puupohjaista, uusiutuvaa UPM BioVerno -naftaa raaka-ainevalikoimassaan uutena vaihtoehtona muovin tuottamisessa. Uutta biomuovia voi käyttää erilaisissa pakkauksissa, kuten elintarvikepakkauksissa. Vuoden kestäneen onnistuneen koekäytön jälkeen Dow on valmis skaalaamaan tuotantoaan ja vastaamaan uusiutuvan muovin kasvavaan globaaliin kysyntään.

“UPM:n ja Dow’n kumppanuus kertoo kunnianhimosta varmistaa, että myymämme tuotteet tukevat siirtymistä lineaarisesta taloudesta kiertotalouteen”, sanoo Carsten Larsen, Dow’n kierrätyksen kaupallinen johtaja Euroopassa.

UPM BioVerno -nafta valmistetaan UPM Lappeenrannan biojalostamolla raakamäntyöljystä, joka on selluntuotannon tähde. Toisin kuin monet muut vaihtoehtoiset uusiutuvat raaka-aineet, tämä raaka-aine ei lisää maankäyttöä. Mäntyöljyn alkuperä on kestävästi hoidetuissa metsissä. Tuotantoprosessi vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä, kun sitä verrataan fossiilisista raaka-aineista tuotettuun polyeteeniin.

Pakkaukset, jotka tehdään tästä uusiutuvasta raaka-aineesta voivat olla täysin kierrätettäviä, kuten on osoitettu yhteistyössä elintarvikkeiden kartonkipakkausten valmistajan Elopakin kanssa. Dow’n biopohjaisia matalan tiheyden polyeteenejä (LDPE) käytetään Elopakin nestekartonkipakkausten päällysteessä ja korkeissa, jolloin saadaan täysin uusiutuva nestekartonkipakkaus. Sen ominaisuudet vastaavat alkuperäistä nestekartonkipakkausta ja samalla pienennetään hiilijalanjälkeä tuotannon ja käytön aikana.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept

Packnews-lehti täyttää 90 vuotta – paluu vuoteen 1977

Packnews-lehti (aiemmin nimeltään nord emballage) täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Se saattaa olla maailman vanhin pakkausalan lehti. Toimitus on viime vuosina selaillut vanhoja lehtiä ja julkaissut niistä parhaita paloja, joista yksi on tässä artikkelissa.
Letpak