Carlsberg lanseerasi koe-erän kuitupulloja

JULKAISTU: 22. kesäkuun 2022
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Tässä se nyt on – Carlsbergin kuitupullon tuorein versio, joka on syntynyt innovaatioprojektissa Paper Bottle Companyn (Paboco), Avantiumin ja muiden Paper Bottle Community -kumppanien kanssa. Pullo esiteltiin ennen juhannusta Helsingissä. Puukuitupullon 2.0 -versiosta on tehty nyt 8 000 kappaleen erä, joka jaetaan kuluttajalle ja muille valituille sidosryhmille Länsi-Euroopan kahdeksalla pilottimarkkinalla.

Kuitupullossa oleva olut on valmistettu luomuohrasta, jota on kasvatettu uudistavalla eli ns. regeneratiivisella viljelyllä hiilijalanjäljen pienentämiseksi Ranskassa.

Carlsbergin tulevaisuuden visiona on tarjota kuluttajille uusi vähähiilinen pakkausvaihtoehto perinteisille tölkeille ja pulloille. Tähän mennessä suurimmassa pilotissa julkaistiin kuitupullokokeilu, jossa biopohjainen ja kierrätettävä olutpullo pääsee kuluttajien käsiin ensimmäistä kertaa.

Pilotissa, jonka tavoitteena on tehdä olutpullosta lopulta kaupallinen tuote, jaetaan 8 000 kuitupulloa kahdeksalla Länsi-Euroopan markkina-alueella: Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa, Suomessa, Iso-Britanniassa, Puolassa, Saksassa ja Ranskassa. Pullot annetaan kuluttajien käsiin, asiakkaille ja muille sidosryhmille festivaaleilla ja tilaisuuksissa. Tämän mittakaavan testaus tuo Carlsbergille mahdollisuuden kerätä palautetta kuluttajakokemuksista, mikä ohjaa seuraavan pulloversion suunnittelua.

Sinebrychoffiin Marja-Liisa Weckström esitteli kuitupullon 2.0 -version Helsingissä.

– Pilotista saatujen kokemusten perusteella lähdetään kehittämään pulloversiota 3.0, joka probably, saadaan markkinoille muutaman vuoden sisällä, sanoi Sinebrychoffin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Marja-Liisa Weckström pullon lanseeraustilaisuudessa mukaillen Carlsbergin slogania ”Probably the best beer in the world”.

Sisus PEF-muovista

Tärkein osa nyt lanseerattua pulloa on sen kasvipohjainen PEF-polymeeribarrieeri, joka on kehitetty yhdessä kemian asiantuntijayritys Avantiumin kanssa. PEF (polyeteenifuranoaatti) on valmistettu kokonaan luonnonraaka-aineista, ja se on yhteensopiva muovin ja paperin kierrätysjärjestelmien kanssa. PEF hajoaa luontoon aiheuttamatta haittaa Marja-Liisa Weckströmin mukaan noin vuodessa, jos se päätyisi kierrätysjärjestelmien ulkopuolelle. Sen lisäksi, että PEF toimii kierrätysjärjestelmissä, se toimii erittäin tehokkaana suojana oluen ja pullon kuitupohjaisen ulkokuoren välillä. Materiaali suojaa oluen makua ja hiilihappoisuutta paremmin kuin perinteinen, fossiilisiin polttoaineisiin perustuva PET-muovi. – Happi ja valo ovat oluen säilyvyyden kannalta sen pahimmat viholliset, Weckström sanoi.

Pullon ulkokuori, joka on valmistettu Paboco-pakkauskumppanin kanssa, koostuu ekologisesti kestävästä puukuidusta, josta osa on Suomesta peräisin. Kuoren etuna on sen eristysominaisuus, joka pitää oluen kylmempänä pidempään verrattuna tölkkeihin tai lasipulloihin. Se ei myöskään rikkoudu, jos pullo sattuisi putoamaan.

Pullo on 100 % biopohjainen sen korkkia lukuun ottamatta. Perinteisempää metallista kruunukorkkia tarvitaan tällä hetkellä tuotteen laadun varmistamiseksi. Jatkossa Paboco ja Paper Bottle Community -yhteisö tutkivat vaihtoehtoisia kuitupohjaisia pullonkorkkeja, ratkaisun odotetaan syntyvän vuonna 2023.

Nyt pullon kehitystyö jatkuu, tavoitteena on 3.0-ratkaisu, joka soveltuu oluen pakkaukseksi. Apuna käytetään nyt lanseeratun 2.0-versiosta saatua palautetta ja Pabocon kehitystyötä. Ennen seuraavan pulloversion lanseerausta PEF-kerrosta on myös tarkoitus keventää. – Tavoitteena on keventää PEF-kerrosta nykyisestä 35 grammasta viiden gramman painoiseksi, Weckström sanoi.

Carlsbergilla on kunnianhimoiset tavoitteet. Visiona on, että kuitupullosta tulisi jopa 80 % vähemmän päästöjä kuin nykyisistä kertakäyttöisistä lasipulloista. Siten jokaista kertakäyttöistä lasipulloa kohden voitaisiin valmistaa viisi kuitupulloa samalla hiilijalanjäljellä.

Carlsberg pyrkii siihen, että kuitupullo saavuttaa saman vähähiilisen jalanjäljen kuin uudelleentäytettävä lasipullo, joka on tällä hetkellä ympäristövaikutuksiltaan paras juomapakkaus, kun se kierrätetään ja käytetään uudelleen. Kun kuitupullo aikanaan tuodaan markkinoille suuressa mittakaavassa, se laajentaa kuluttajien valinnanvaraa ja täydentää ennemmin kuin korvaa olemassa olevia pakkausratkaisuja, lasipulloja ja tölkkejä.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Etiketit pois Actimel-pulloista

Ilman PET-muovista etikettiä HDPE:stä valmistetun pullon kierrätettävyys paranee.
Danone

Teollisen mittakaavan muovipakkausten kemiallinen kierrätys alkaa

Sumi ja Wastewise Group aloittavat yhteistyön pakkausmuovien kemiallisessa kierrätyksessä.
50148873-chemical-recycling-abstract-concept-vector-illustration

Fazer siirtää kaurajuomien valmistuksen Korialta Ruotsiin?

Fazer käynnistää muutosneuvottelut, jotka saattavat johtaa 93 työsuhteen päättymiseen Suomessa.    
fazer aito

Oddlygood ostaa Plantin

Oddlygoodista tulee Planti-tuotteiden ja -brändin omistaja. Samanaikaisesti Valio ostaa Plantin tuotannon Turussa.
oddlygood