Biokomposiittia terveydenhuollon riskijäteastioihin

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-09-21
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Stora Enson biokomposiitista valmistetut viiltojäteastiat vähentävät sairaaloiden poltettavan jätteen hiilidioksidipäästöjä.

Polypropeenista eli perinteisestä, täysin öljypohjaisesta muovista valmistetut riskijäteastiat ovat terveydenhuollon kolmanneksi suurin hiilidioksidipäästöjä aiheuttava poltettava jäte. Riskijäteastioita käytetään pistävälle ja viiltävälle jätteelle, esim. neuloille. Pistävä ja viiltävä jäte on riskijätettä ja se hävitetään polttamalla koko riskijäteastia sisältöineen.

FrostPharman biokomposiitista valmistettu WoodSafe -riskijäteastia vähentää terveydenhuollon yksiköiden ja sairaaloiden poltettavasta jätteestä aiheutuneita CO2-päästöjä yli 50 %. WoodSafe -riskijäteastiat on valmistettu Stora Enson biokomposiitista, joka tehdään metsätalouden jäännösjätteestä (sahanpuru) ja kierrätysmuovista. Astiat valmistetaan Ruotsissa pohjoismaisista raaka-aineista.

LCA-analyysin mukaan siirtyminen nykyisistä muovisista riskijäteastioista WoodSafe -riskijäteastioihin vähentää astioiden polttamisesta aiheutuvia CO2-päästöjä yli 50 %. Pelkästään Ruotsissa käytetään nykyään vuosittain noin 4 miljoonaa fossiilisesta muovista valmistettua riskijäteastiaa, jotka hävitetään polttamalla, ja jotka muodostavat näin yhden suurimmista hiilidioksidipäästöjä aiheuttavista jäteluokista terveydenhuollossa.

WoodSafe -riskijäteastioilla on samat ominaisuudet kuin nykyisin käytössä olevilla muovisilla riskijäteastioilla. Näin vaihtaminen ilmastokestävämpään ratkaisuun ei vaadi terveydenhuollon yksiköiltä toimintatapojen muutoksia.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Mikroaallot vaihtoehtona muovinkierrätyksessä

Muovipakkausten kierrätyksessä vaihtoehtoina ovat mekaaninen tai kemiallinen kierrätys. Drupa-messuilla esiteltiin kolmas vaihtoehto kemiallisen kierrätyksen rinnalle. Siinä mikroaallot tekevät työn.
Florian-Turkx

EFI ajattelee laatikon ulkopuolelta – lanseerasi ainutlaatuisen painosysteemin aaltopahvipakkauksille

Drupa-messuilla EFI esitteli yhdessä Packsizen kanssa personoidun täysväripainatukseen aaltopahvipakkauksille.
EFI

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva