Biojäte pakettiin

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-12-07
PÄIVITETTY: 2023-12-20
KUVA. HSY, Hannu Bask

Noin 50 tuhannella pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kiinteistöllä on jo alkanut tai on alkamassa biojätteen lajittelu jätelain uudistuksen myötä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on saanut uusilta lajittelijoilta eniten kysymyksiä biojätteen pakkaamisesta.  Pitääkö biojäte pakata, miten ja vaikuttaako asiaan, jos biojäteastiassa on jo suojapussi? Entä kun kompostoi?

HSY kokosi vastauksia tiedotteessaan:

–    HSY:n biojäteastiaan biojäte tulee aina pakata. Näin talvella pakkaaminen vähentää biojätteen jäätymistä kiinni jäteastiaan, kesällä se ehkäisee hajuja. Jäteastian suojapussi  nimensä mukaisesti ainoastaan suojaa astiaa likaantumiselta, se ei ole varsinainen biojätteen pakkausmateriaali. Pienkiinteistöillä yleisimmin käytössä oleviin tuulettuviin biojäteastioihin suojapussia ei voi edes laittaa, koska ilmastointiaukot menisivät umpeen, HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti valistaa.

Biojätteen pakkaamiseen on useampia vaihtoehtoja.

–    Suosittelemme paperisia pusseja tai esimerkiksi muovittomia kartonkipakkauksia, sillä ne maatuvat  parhaiten käsittelyprosessissamme. Myös muut biohajoavat pussit käyvät. Tavallisia muovipusseja ei tule käyttää ja elintarvikkeita ei myöskään saa laittaa biojätteeseen ostopakkauksissa. Vain itse ruokajäte laitetaan biojäteastiaan, Partti selvittää.

Kompostoriin biojäte laitetaan sellaisenaan ilman pakkaamista, mutta kompostoriinkin voi kuitenkin hyvin laittaa pieniä määriä esimerkiksi sanomalehteä, puukuidusta tehtyä munakennoa tai tavallista talouspaperia, jos niitä käyttää esimerkiksi keittiön biojätekipon pohjalla imemässä nesteitä.

Uudistunut jätelaki velvoittaa HSY:n toiminta-alueella, että jokaisella asuinkiinteistöllä pitää olla 1.7.2024 mennessä biojätteen erilliskeräystä varten joko tyhjennettävä biojäteastia, kompostori tai että kiinteistö on mukana kimppakeräyksessä lähinaapureiden kanssa.

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept

Packnews-lehti täyttää 90 vuotta – paluu vuoteen 1977

Packnews-lehti (aiemmin nimeltään nord emballage) täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Se saattaa olla maailman vanhin pakkausalan lehti. Toimitus on viime vuosina selaillut vanhoja lehtiä ja julkaissut niistä parhaita paloja, joista yksi on tässä artikkelissa.
Letpak