Noin 50 tuhannella pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kiinteistöllä on jo alkanut tai on alkamassa biojätteen lajittelu jätelain uudistuksen myötä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on saanut uusilta lajittelijoilta eniten kysymyksiä biojätteen pakkaamisesta. Pitääkö biojäte pakata, miten ja vaikuttaako asiaan, jos biojäteastiassa on jo suojapussi? Entä kun kompostoi?
HSY kokosi vastauksia tiedotteessaan:
– HSY:n biojäteastiaan biojäte tulee aina pakata. Näin talvella pakkaaminen vähentää biojätteen jäätymistä kiinni jäteastiaan, kesällä se ehkäisee hajuja. Jäteastian suojapussi nimensä mukaisesti ainoastaan suojaa astiaa likaantumiselta, se ei ole varsinainen biojätteen pakkausmateriaali. Pienkiinteistöillä yleisimmin käytössä oleviin tuulettuviin biojäteastioihin suojapussia ei voi edes laittaa, koska ilmastointiaukot menisivät umpeen, HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti valistaa.
Biojätteen pakkaamiseen on useampia vaihtoehtoja.
– Suosittelemme paperisia pusseja tai esimerkiksi muovittomia kartonkipakkauksia, sillä ne maatuvat parhaiten käsittelyprosessissamme. Myös muut biohajoavat pussit käyvät. Tavallisia muovipusseja ei tule käyttää ja elintarvikkeita ei myöskään saa laittaa biojätteeseen ostopakkauksissa. Vain itse ruokajäte laitetaan biojäteastiaan, Partti selvittää.
Kompostoriin biojäte laitetaan sellaisenaan ilman pakkaamista, mutta kompostoriinkin voi kuitenkin hyvin laittaa pieniä määriä esimerkiksi sanomalehteä, puukuidusta tehtyä munakennoa tai tavallista talouspaperia, jos niitä käyttää esimerkiksi keittiön biojätekipon pohjalla imemässä nesteitä.
Uudistunut jätelaki velvoittaa HSY:n toiminta-alueella, että jokaisella asuinkiinteistöllä pitää olla 1.7.2024 mennessä biojätteen erilliskeräystä varten joko tyhjennettävä biojäteastia, kompostori tai että kiinteistö on mukana kimppakeräyksessä lähinaapureiden kanssa.