Alustava sopu pakkaus- ja pakkausjäteasetuksesta

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2024-03-05
PÄIVITETTY: 2024-03-13

Euroopan parlamentti ja jäsenmaat pääsivät maanantai-iltana alustavaan sopuun pakkauksia ja pakkausjätettä koskevasta asetuksesta. Uusi lainsäädäntö muuttaa pakkaussääntelyn painopisteen voimakkaasti kohti uudelleenkäytettäviä pakkauksia. Suomalaiselle elintarviketeollisuudelle se luo epävarmuutta ja tuo uusia investointivaatimuksia, todetaan Elintarviketeollisuusliitto ry:n tiedotteessa.

Lainsäädännön valmistelu tapahtui kiireessä ja osittain vailla tutkittua tietoa siitä, millainen on uudelleenkäytettävien pakkausten vaikutus ympäristöön. Neuvotteluissa kuitenkin sovittiin, että vähintään 10 prosenttia juomista tulee tarjota uudelleenkäytettävissä pakkauksissa vuoteen 2030 mennessä.

– Piru piilee yksityiskohdissa ja lainsäädännön todelliset vaikutukset pystytään arvioimaan vasta kun kaikki detaljit ovat tiedossa. Kevään parlamenttivaalien vuoksi kiirehditty neuvottelutulos herättää kuitenkin valtavasti huolta ja pelkään, että systeemitason muutoksesta on tulossa kova lasku suomalaiselle teollisuudelle, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón toteaa ETL:n tiedotteessa.

Kunnianhimoisten uudelleenkäyttötavoitteiden lisäksi pakkauksien kierrätystavoitteita kiristetään ja esimerkiksi muovipakkauksille asetetaan vähimmäistavoitteet kierrätetyn muovin sisällöstä.

Elintarviketeollisuusliitto arvioi lainsäädännön valmisteluvaiheessa pelkästään uudelleenkäytettäviin juomapakkauksiin siirtymisen edellyttävän suomalaiselta teollisuudelta satojen miljoonien eurojen investointeja uusiin pakkauslinjastoihin ja keräysjärjestelmiin. Massiivisten muutosten toteuttamiseen suomalainen ruoka-ala tulee tarvitsemaan tukea. Muutoin investoinnit ovat poissa muista alan TKI- tai kestävyysinvestoinneista.

– Jos yhteiskunta edellyttää kustannuskriisin kanssa kamppailevalta elintarviketeollisuudelta investointeja uusiin turhiin järjestelmiin, on yhteiskunnan tultava vastaan investointien rahoittamisessa, Levón vaatii.

Tekninen työ asetuksen yksityiskohtien ja tarkkojen sanamuotojen hiomiseksi jatkuu edelleen. Lisäksi neuvotteluiden lopputulos edellyttää vielä Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden neuvoston hyväksyntää ennen kuin se astuu voimaan.

Jatka lukemista

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Messuille 13. - 14.3.2024!

PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 tuo pakkaus-, elintarvike- ja muovialan yritykset, ammattilaiset ja vaikuttajat yhteen Helsingin Messukeskukseen 13.–14.3.2024.
Pactec

UPM käynnistää muutosneuvottelut lomautuksista

UPM Pulp, UPM Timber ja UPM Communication Papers käynnistävät muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista. Muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista koskevat UPM:n kaikkia suomalaisia sellutehtaita, sahoja ja painopaperitehtaita. Lomautukset kosekevat eri toimipisteissä yhteensä noin 2260 henkilöä.
IMG_0261

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli