Vuokia Forssasta maailmalle

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-05-19
PÄIVITETTY: 2023-05-31

Jospakin tehtaalla Forssassa valmistaudutaan kiireiseen vuoteen. Neljän uuden koneen käyttöönoton myötä tuotantokapasiteetti on nelinkertaistunut ja yrityksellä on valmiina vastaamaan kysyntään.

valoisat toimitilat kiiltävät vielä uutuuttaan, niihin on muutettu syksyllä 2022. Uuden tehdasrakennuksen suunnittelussa vastuullisuusnäkökohdat ovat olleet tärkeitä, käytössä ovat nyt maalämpö ja aurinkopaneelit, sähkö on tuuli- ja vesisähköä. Valinnat tukevat yrityksen arvomaailmaa ja pyrkimystä ympäristöystävällisyyteen. Tärkeää on myös hyvä henki työntekijöiden kesken. Kuriositeettina mainittakoon, että Jospakin noin kolmestakymmenestä työntekijästä suurin osa on naisia.

Vuoden 2023 alku on ollut Jospakille vilkasta aikaa. Kuluvana vuonna tarkoitus on kasvattaa globaalia myyntiä ja uuden tehtaan tuotantoa. Korona hiljensi tuotannon myös Jospakilla, mutta nyt uuden tehdashallin kaikki uuden teknologian neljä pakkauskonetta on käytössä. Kuitumateriaalista valmistettuja vuokia, jonka sisällä oleva muovibarrieeri voidaan irrottaa ennen vuoan lajittelua kierrätystä varten, lähtee Forssasta maailmalle kiivasta tahtia. Vaikka inflaatio on näkynyt myös Jospakin tilauksissa, ennusteet näyttävät, että loppuvuodesta on tulossa positiivisempi.

– Viime kesään asti olimme myyneet kaikki mitä voitiin tuottaa. Uusien koneiden myötä kapasiteetti nelinkertaistui ja riittää nyt vastaamaan kysyntää, toteaa toimitusjohtaja Janne Sokajärvi.

Uusi vuoka ilman liimaa

Vuonna 2020 yhtiössä alettiin kehittää uutta vuokamallia, ns. kolmatta teknologiasukupolvea. Kehitystyö jatkui korona-aikana ja uusi, täysin liimaton vuokamalli oli valmis tuotantoon kesällä 2022. Samalla myös rasian aaltopahvin rinnalle tuotiin uudeksi vaihtoehdoksi kartonki, jonka hankintalähteet ovat laajemmat.

Jospakilla ollaan uuteen tuotteeseen enemmän kuin tyytyväisiä. Vuoka on pärjännyt testeissä hyvin. Ruuan säilyvyys pakkauksessa on hyvä ja tekniset yksityiskohdat toimivat. Lisäksi pakkaukseen voidaan painaa entistä korkeatasoisempia brändielementtejä laadukkaammin.

Lue koko artikkeli Pakkaus-lehdestä

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce