VTT kehitti läpinäkyvän selluloosakalvon

JULKAISTU: 2022-06-06
PÄIVITETTY: 2023-01-18


VTT pilotoi uutta läpinäkyvää selluloosakalvoa. Elintarvikepakkaukset täyttävät tärkeimmän tehtävänsä, kun ne suojaavat ruokaa ja minimoivat hävikin. Ohuet muovikalvot ovat kuitenkin hankalia kierrätettäviä. VTT on kehittänyt ratkaisun pakkausmuovien ongelmaan. Regeneroitu eli uudelleenkiteytetty selluloosa korvaa muovikalvoja.

– Kykenemme valmistamaan läpinäkyvää ja joustavaa selluloosakalvoa. Kuluttaja ei erota lasinkirkasta materiaalia perinteisestä öljypohjaisesta muovista. Selluloosakalvo kestää kosteutta, mutta häviää luonnossa yhtä hyvin kuin paperiarkki. Tuote on biopohjainen ja biohajoava, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

Suojausominaisuuksien lisäksi muovit ovat tärkeitä siksi, että kuluttajat haluavat pakkauksia, joista voi nähdä tuotteen. Käytön jälkeen monet pakkaukset ovat kuitenkin murheenkryyni. Jos pakkauksessa on sekä paperia että muovia, kuluttaja miettii, voiko sen heittää kartonginkeräykseen ja pitääkö muovi repiä irti. Kartonkikeräykseen joutunut muovi saadaan irrotettua, mutta muovi joutuu yleensä polttoon. Materiaaleissa käytetään myös päällekkäisiä kuitu- ja muovikerroksia.

– VTT:n kehittämä selluloosakalvo on ilmastoystävällisempi ratkaisu muovin tilalle. Se myös tekee kierrätyksen helpoksi, sillä sen voi laittaa kartonginkeräykseen muun pakkauksen mukana, sanoo Biomateriaalit-tutkimusalueen johtaja Atte Virtanen.

Muovifilmeissä 110 miljardin dollarin markkina

Metsäteollisuus etsii uusia lisäarvoa tuovia tuotteita, joille on isot markkinat. Joustava, läpinäkyvä sellukalvo on tällainen tuote.

Muovifilmien maailmanmarkkina oli viime vuonna noin 110 miljardia dollaria. Muovia korvaavassa sellukalvossa on hyödynnetty VTT:n osaamista. – VTT on tehnyt yli kymmenen vuotta tutkimusta selluloosakalvoista ja noin kuusi vuotta regeneroidun eli uudelleenkiteytetyn selluloosan käytöstä läpinäkyvissä kalvoissa, kertoo Virtanen. Pakkausmateriaalin tuotanto on pilotointivaiheessa, ja se voi olla laajassa teollisuuden käytössä 5–7 vuoden päästä.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Atria ostaa ruotsalaisen Gooh-valmisruokayhtiön

Atria Sweden AB ostaa ruotsalaisen valmisruokayhtiön Goohin koko osakekannan.
gooh

Syklo suunnittelee muovinkierrätyslaitoksen rakentamista Hyvinkäälle

Kapasiteetiltaan 50 000 tonnin muovinkierrätyslaitos kasvattaa valmistuttuaan Suomen muovinkierrätyskapasiteettia jopa 50 prosenttia.
Suomen

GRAI yksilöi uudelleenkäytettävät pakkaukset

GS1:n GRAI-tunnistetta ​​käytetään yksilöimään uudelleenkäytettäviä kuormankantajia ja palautusjärjestelmien pakkauksia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (89)

ScanStar -ja ScanStar Student kilpailujen ilmoittautuminen on käynnissä

Yhteispohjoismaisen ScanStar-pakkaussuunnittelukilpailun ilmoittautuminen on käynnissä. Kilpailun ohessa järjestetään myös opiskelijakilpailu ScanStar Student.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (86)