ScanStarit julkaistiin

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-09-01
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Parhaat pohjoismaiset pakkaukset on valittu. ScanStar -kilpailu keräsi tänä vuonna yhteensä 29 osallistuvaa pakkausratkaisua Norjasta, Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta. Suomalaiset pakkaukset loistivat sekä osallistuja- että myönnettyjen palkintojen määrässä. Suomalaisyrityksistä ScanStar myönnettiin Boxonille, Papticille, Pyroll Pakkauksille ja DS Smithille sekä Stora Ensolle kaksi.

Kilpailun Oslossa elokuussa kokoontunut tuomaristo piti tämänvuotisia kilpailutöitä erittäin kovatasoisena ja tiukka tuomaristo myönsi yhteensä 17 palkintoa. Voittajapakkaukset kävivät tarkan seulan läpi ja useista ratkaisuista kilpailun jury kävi tiukkaa keskustelua.

Suomea tuomaristossa edusti Oona Casalegno LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista. Muut tuomariston jäsenet olivat Lasse Lavrsen, Toms Gruppen (Tanska), Lars Windeman, PacsOn (Ruotsi) ja Ole Anton Bakke, Jotun A/S (Norja). Tuomariston puheenjohtajana toimi Per Øivind Nordberg, Emballasjeföreningen Norge (Norja) ja Antro Säilä (Suomi) toimi kilpailun tarkkailijana.
Kilpailun palkinnot jaetaan Emballasjedagene -tapahtuman yhteydessä Norjan Sandefjordissa 10.11.2022.

ScanStar on yhteispohjoismainen pakkausalan toimijoiden kilpailu, joka on järjestetty vuodesta 1969 lähtien. Kilpailu on avoin kaikille Skandinaviassa suunnitelluille, valmistetuille tai käytettäville pakkauksille ja sen järjestämisvastuussa ovat vuorovuosina Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan pakkausalan toimialajärjestöt. Tänä vuonna kilpailun järjesti Emballasjeföreningen Norge eli Norjan Pakkausyhdistys.

ScanStarilla pohjoismaisessa kilpailussa palkitut pakkausratkaisut saavat oikeuden osallistua pakkausalan maailmanmestaruuskilpailuna pidettyyn WorldStar-kilpailuun, jonka järjestäjä on World Packaging Organization WPO.

Suomalaiset ScanStar 2022 -voittajapakkaukset:

Boxon / Korroosionestolaatikko

Yritys: Boxon Oy
Materiaali: Aaltopahvi C-flute
Käyttäjä: Rapala/KL-Teho

Yksinkertainen ja elegantti korroosiota estävä pakkaus erilaisille jääkairan terille, jossa korroosiota estävä inhibiittori on asennettu suoraan pahvin pintaan. Ratkaisu ei ole kallis, ja tarkoituksessaan tehokas. Ympäristöystävällinen, monomateriaalista valmistettu pakkaus, jota voinee käyttää myös muissa, vastaavaa suojausta tarvitsevissa sovelluksissa.

Paptic vihannespakkaus

Yritys: Paptic Ltd
Materiaali: Paptic-materiaali
Käyttäjä: Puukin tila

Kuitupohjainen pakkaus, jolla on potentiaalia myös muiden kuin vihannesten pakkauksena. Materiaalilla on hyvät painatusominaisuudet ja sen saa suljettua tiiviisti. Myös materiaalin barrieerikerros on toimiva.

Pyroll Pakkaukset, jugurttipurkin kansi

Yritys: Pyroll Pakkaukset
Materiaali: Kuitupohjainen
Käyttäjä: Arla Suomi, Luonto+ jugurtti

Kuitupohjaisten jugurttipurkkien kannet ovat kuluttajien suunnittelemia.Kuluttajat osallistettiin suunnittelemaan oma lintuaiheinen design jugurttipurkin kanteen kampanja-aikana. Tuomaristo piti uudenlaisesta, oivaltavasta ideasta, jonka ajatuksena on ilo ja tasa-arvoisuus.

Stora Enso/Ainoa Winery

Yritys: Stora Enso
Materiaali: Aaltopahvi
Käyttäjä: Ainoa Winery

Viinipullolle ja muille Ainoan tuotteille tarkoitettu lahjapakkaus. Laatikkoon pakattuna viinipullo tuntuu ja näyttää lahjalta ja se saa tuotteen tuntumaan arvokkaalta. Elegantti laatikko myös suojaa pulloa hyvin.

DS Smith / Temal

Yritys: DS Smith
Rakenne: DS Smith
Materiaali: Aaltopahvi
Käyttäjä: Temal

Korvaa ennen käytössä olleen polystyreenin, kestävän kehityksen mukainen ratkaisu.

Stora Enso

Yritys: Stora Enso Packaging Oy
Materiaali: Aaltopahvi
Käyttäjä: Leikkokukkien kasvattajat

Kustannustehokas, hyvin suunniteltu, helppokäyttöinen ja kestävän kehityksen mukainen pakkaus leikkokukkien kuljetukseen. Valmistettu uusiutuvasta materiaalista ja toimii hyvin logistiikkaketjussa. Hyvin suunniteltu, muoviämpärin korvaava pakkaus

 

Katso kaikki ScanStar-voittajat

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli