Vertailututkimus muovin ja vaihtoehtoisten materiaalien ympäristövaikutuksista

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2020-09-17
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Ruotsin ympäristönsuojelun tutkimuslaitos (IVL Svenska Miljöinstitutet) on kerännyt tietoa muovipullojen ja muista materiaalista valmistettujen juomapakkausten ympäristövaikutuksista. Hanke on osa YK:n ympäristöohjelman UNEP-tutkimusta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kertakäyttöisten muovipullojen ympäristövaikutuksia, ja niitä verrattiin muihin materiaalivaihtoehtoihin, kuten lasipulloihin, alumiinitölkkeihin, pahvilaminaattipakkauksiin sekä uudelleenkäytettäviin teräs- ja alumiinipulloihin. Tutkimus osoittaa, että pakkausmateriaaleja vertailtaessa tutkimuskysymysten asettelulla ja painotuksilla on suuri merkitys.

– Esimerkiksi fossiilisten ja biopohjaisten materiaalien vertailussa voidaan todeta, että biopohjaisilla materiaaleilla on etuja, kun on kyse ilmastovaikutuksista ja fossiilisten resurssien käytöstä, mutta haittoja vedenkäytön ja rehevöitymisen suhteen, kertoo elinkaariarvioinnin asiantuntija Gustav Sandin Albertsson Ruotsin ympäristönsuojelun tutkimuslaitokselta.

Siihen, mikä materiaali nähdään ympäristön kannalta parhaana, vaikuttaa muun muassa pakkauksen valmistustapa ja -paikka sekä se, miten pakkausmateriaalia käsitellään käytön jälkeen. Tutkimuksessa tuotiin myös esille, että elinkaarianalyyseissä ei oteta huomioon meriympäristöön vapautuvien mikromuovien vaikutuksia.

– Tämän vuoksi on tärkeää, että poliittiset päätökset perustuvat useista lähteistä saatuihin tietoihin. Päätöksenteossa on otettava myös huomioon, että tuotanto ja jätehuollon järjestäminen vaihtelevat eri maissa, Gustav Sandin Albertsson lisää.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB