Vertailututkimus muovin ja vaihtoehtoisten materiaalien ympäristövaikutuksista

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2020-09-17
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Ruotsin ympäristönsuojelun tutkimuslaitos (IVL Svenska Miljöinstitutet) on kerännyt tietoa muovipullojen ja muista materiaalista valmistettujen juomapakkausten ympäristövaikutuksista. Hanke on osa YK:n ympäristöohjelman UNEP-tutkimusta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kertakäyttöisten muovipullojen ympäristövaikutuksia, ja niitä verrattiin muihin materiaalivaihtoehtoihin, kuten lasipulloihin, alumiinitölkkeihin, pahvilaminaattipakkauksiin sekä uudelleenkäytettäviin teräs- ja alumiinipulloihin. Tutkimus osoittaa, että pakkausmateriaaleja vertailtaessa tutkimuskysymysten asettelulla ja painotuksilla on suuri merkitys.

– Esimerkiksi fossiilisten ja biopohjaisten materiaalien vertailussa voidaan todeta, että biopohjaisilla materiaaleilla on etuja, kun on kyse ilmastovaikutuksista ja fossiilisten resurssien käytöstä, mutta haittoja vedenkäytön ja rehevöitymisen suhteen, kertoo elinkaariarvioinnin asiantuntija Gustav Sandin Albertsson Ruotsin ympäristönsuojelun tutkimuslaitokselta.

Siihen, mikä materiaali nähdään ympäristön kannalta parhaana, vaikuttaa muun muassa pakkauksen valmistustapa ja -paikka sekä se, miten pakkausmateriaalia käsitellään käytön jälkeen. Tutkimuksessa tuotiin myös esille, että elinkaarianalyyseissä ei oteta huomioon meriympäristöön vapautuvien mikromuovien vaikutuksia.

– Tämän vuoksi on tärkeää, että poliittiset päätökset perustuvat useista lähteistä saatuihin tietoihin. Päätöksenteossa on otettava myös huomioon, että tuotanto ja jätehuollon järjestäminen vaihtelevat eri maissa, Gustav Sandin Albertsson lisää.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkaa pian – tässä on kuusi trendiä, joita kannattaa pitää silmällä

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen pääsemme jälleen Drupa-messuille ja näemme, mitä toimittajat uskovat meidän tarvitsevan. Tästä löydät kuusi trendiä, joita kannattaa seurata messuhalleissa.
drupa24_12x

Pakkausautomaatio säästää monella tavalla verkkokaupassa

Suomalainen logistiikkayhtiö Inex Partners Oy on tehnyt yhteistyötä SEE:n (aiemmin Sealed Air) kanssa kehittääkseen pakkausautomaatiota.
SEE-I-Pack

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx