Väärän painoiset tai liian vähän rouhetta sisältävät Fazerin suklaalevyt päätyvät nyt pusseihin. Choco Moka -pussi on yksi Fazerin keinoista vähentää ruokahävikkiä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.
– Suklaanvalmistuksessa hävikkiä ei voida täysin ehkäistä, mutta sitä voidaan vähentää, Sari Sarin, Fazerin yritysvastuujohtaja kertoo. – Olemme jo pitkään uusiokäyttäneet suklaita moneen eri tuotteeseen, kuten Pätkikseen ja Da Capoon. Nyt kokonaisena myyntiin kelpaamattomat, esimerkiksi väärän painoiset Fazerin suklaalevyt pilkotaan palasiksi Makea Choco Moka -pussiin.
Syyskuussa 2019 muodoltaan tai väriltään vialliset karkit pääsivät Makea Moka -hävikkikarkkipussiin. Siitä tuli suosittu, ja nyt suklaatuotteet saavat oman hävikkipussinsa. Pussi sisältää mm. Fazerin pähkinäsuklaata ja toffeesuklaata. Makea Moka Choco -pussin saa kaupanpäällisinä 10 euroa ylittävistä ostoksista Fazer Store -verkkokaupassa, Fazer Experience -vierailukeskuksen myymälässä tai Helsingin Kluuvikadun Fazer Café -kahvilassa 23.9. alkaen. Pusseja on noin 3500 kappaletta, ja niitä jaetaan niin kauan kuin pusseja riittää. Tuote on jaossa vain Fazerin omissa kanavissa, koska sen valmistus on eräluontoista ja sitä valmistetaan vain silloin, kun hävikkiä syntyy.
Suklaalevyjen valmistuksessa valuerän alku- ja loppupäässä tulee tyypillisesti ali- tai ylipainoisia levyjä, tai rouhetta on väärä määrä. Hävikiksi päätyviä suklaalevyjä hyödynnetään myös muiden suklaatuotteiden valmistuksessa, esimerkiksi täytteissä. Uusiotuotteet täyttävät samat vastuulliset laatuvaatimukset kuin kaikki Fazerin tuotteet.
Vastuullisuus on oleellinen osa Fazerin strategiaa. Ruokahävikin vähentäminen on yksi keskeisimmistä keinoista minimoida ruuantuotannon negatiivisia ympäristövaikutuksia, ja yksi Fazerin neljästä yritysvastuutavoitteesta on puolittaa hävikki vuoteen 2030 mennessä. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, ja jokaisella teolla on merkitys.
Prosessihävikkiä on mahdotonta täysin ehkäistä, mutta raaka-aineet käytetään uudelleen niin tehokkaasti kuin mahdollista – kuten Fazerilla on jo pitkään tehty. Vuonna 1916 Da Capo syntyi kierrätysajatuksen pohjalta, kun laadunvalvonnassa virheelliseksi todetut liköörikonvehdit haluttiin saada uusiokäyttöön. ”Uusia vastuullisuuskeinoja etsitään koko ajan. Ylituotantoa ehkäistään hyvällä suunnittelulla, ja hävikkiä pienennetään jatkuvan parantamisen toimenpiteillä ja kehitysprojekteilla”, Sari Sarin kertoo. Se osa tuotantohävikistä, joka ei ole ihmisravinnoksi kelpaavaa, kierrätetään Fazerin jätehierarkian mukaisesti eläinravinnoksi ja biopolttoaineen raaka-aineeksi.