Vaasan Oy tukee hanketta, jossa yrityksen hävikkileivästä pannaan olutta. From Waste to Taste ry ja oluttoimija Brewniversen lanseeraavat Wasted-oluen.
Leipomoyritys Vaasan Oy tukee hanketta, jossa hävikkileivästä pannaan olutta. Suomen ensimmäisen hävikkiruokaravintolan perustanut From Waste to Taste ry ja oluttoimija Brewniversen Wasted-hanke käynnistyy onnistuneen joukkorahoituksen voimin.
Hävikkileipäoluen valmistamiseksi From Waste to Taste ry sai apua ja osaamista olutkoulutuksiin erikoistuneelta Brewniverselta, joka tarttui mahdollisuuteen kokeilla oluen valmistamista sen perinteisimmällä menetelmällä, eli hävikkileivästä panemalla. Ensimmäiset Vaasan Ruispalat -hävikkileivästä tehdyt rukiiset Wasted-oluet ovat tarkoitus olla myynnissä kesän kynnyksellä.
”Ensimmäiset hävikkileipäoluttestit on nyt tehty kotikonstein, ja kokeilu osoittautui toimivaksi. Päätimme hakea tuotantoon apua joukkorahoituksella ja saimme määräaikaan mennessä kerrytettyä 107 rahoittajan voimin yhteensä 10 050 euroa. Nyt pääsemme panemaan seuraavat erät kotikattiloita suuremmissa tuotantotiloissa”, kertoo Brewniversen Juha Sinisalo.
Suomalaisessa elintarvikeketjussa haaskataan Luonnonvarakeskuksen tekemän selvityksen mukaan vuosittain jopa 460 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Suurin yksittäinen hävikkituotekategoria noin 20 % osuudella kaikesta kauppojen ylijäämäruoasta on leipä.