Uusi lajitteluastia helpottaa kierrätystä

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-02-11
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Sinituote tuo helmikuussa kauppoihin Suomessa valmistetun modulaarisen kierrätysastian, joka ratkaisee lajiteltavien jätteiden säilytyksen kodeissa ja kuljetuksen kierrätyspisteelle.

IRO Research:in tekemän tutkimuksen mukaan ongelmana on se, että kodeissa ei ole kierrätykseen meneville pakkauksille riittävästi säilytystilaa ja lajiteltavia materiaaleja on paljon. Sekajätteeseen päätyy edelleen merkittäviä määriä kierrätykseen kelpaavaa jätettä, joka olisi lajiteltavissa jätelajeittain jo asunnoissa. Kesällä voimaan tuleva uusi jätelaki tekee muovinkeräyksestä pakollista kaikissa kiinteistöissä ja taloyhtiöissä, joissa on vähintään viisi huoneistoa.

Kuva: Sinituote

– Halusimme tuoda pieneenkin keittiöön toimivan kokonaisratkaisun, joka tukee keittiön ja koko kodin toiminnallisuutta. Uusi kierrätysastia on suunniteltu erityisesti muovipakkausten, kartongin, paperin, palautuspullojen, lasin ja metallin lajitteluun, ja helpottaa lajittelua kodeissa, joiden suunnittelussa ei ole otettu huomioon nykyisiä materiaalinkeräysvaatimuksia, tuotepäällikkö Hanna Nokikuru Sinituotteelta kertoo.

Kierrätysastia on suunniteltu Suomessa ja siinä on otettu huomioon suomalaisten kotien tarpeet. Modulaarisista kierrätysastioista voi rakentaa mieleisensä yhdistelmän, jota on mahdollista täydentää tulevaisuudessa lisäämällä kierrätysastioiden määrää. Kierrätysastia sopii mittojen puolesta standardikokoisiin kaappeihin ja kaksi astiaa mahtuu päällekkäin useimpien keittiötasojen alle.

– Hyvä lajittelu vähentää sekajätteen määrän jopa viidesosaan. Jätteiden lajittelu on helppo keino edistää kiertotaloutta ja hillitä ilmastonmuutosta. Taloyhtiöt ja kotitaloudet myös säästävät jätehuollon kustannuksissa, kun kalliin sekajätteen määrä pienenee, Nokikuru toteaa.

IRO Research:in tekemään tutkimukseen vastasi tammikuussa 2019 tuhat suomalaista.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Mikroaallot vaihtoehtona muovinkierrätyksessä

Muovipakkausten kierrätyksessä vaihtoehtoina ovat mekaaninen tai kemiallinen kierrätys. Drupa-messuilla esiteltiin kolmas vaihtoehto kemiallisen kierrätyksen rinnalle. Siinä mikroaallot tekevät työn.
Florian-Turkx

EFI ajattelee laatikon ulkopuolelta – lanseerasi ainutlaatuisen painosysteemin aaltopahvipakkauksille

Drupa-messuilla EFI esitteli yhdessä Packsizen kanssa personoidun täysväripainatukseen aaltopahvipakkauksille.
EFI

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva