Uusi biopohjainen suojapinnoite kehitteillä

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-04-08
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Kotimainen maalivalmistaja Teknos kehittää elintarvikepakkauksiin uudenlaista biopohjaista suojapinnoitetta yhteistyössä suomalaisen biomateriaaliyritys Brightplussan kanssa. Yhteistyön tavoitteena on kehittää biopohjaisia ja biohajoavia ratkaisuja, joilla voidaan korvata fossiilipohjaisia muovikalvoja sekä lisätä elintarvikepakkausten ympäristöystävällisyyttä.

– Korvaamalla muovikalvo tällä uudella biopohjaisella pinnoitteella voimme parantaa elintarvikepakkausten ympäristöystävällisyyttä ja vähentää niistä syntyvän jätteen määrää. Ratkaisu voi myös mahdollistaa kuitumateriaalien laajempaa käyttöä ruokapakkauksissa, kertoo Teknoksen Group Commercial Manager Tuomas Aspiala.

Teknoksen ja Brightplussan yhteistyössä käynnistyy nyt toinen vaihe. Ensimmäisessä vaiheessa kehitettiin biopohjainen materiaali, ja nyt ratkaisua ryhdytään pilotoimaan.

– Olemme tehneet kehitystyötä noin vuoden ajan, ja on hienoa päästä yhteistyössä seuraavaan vaiheeseen. Toisessa vaiheessa tarkoituksenamme on kehittää materiaalin toiminnallisuutta. Lisäksi otamme valtavia askelia materiaalin skaalaamisessa ja pilotoimisessa. Tämän vuoden aikana tavoitteena on varmistaa raaka-aineen kaupallinen saatavuus teollista tuotantoa varten, kertoo Jarkko Leivo, Brightplus Oy:n teknologiajohtaja.

Teknos ja Brightplus ovat molemmat kestävään kehitykseen ja innovointiin sitoutuneita yrityksiä. Vastuullisuusohjelmansa mukaisesti Teknos pyrkii tuomaan markkinoille ratkaisuja, joilla voidaan vastata ympäristö- ja muihin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Maaliteollisuuden ratkaisujen hyödyntäminen pakkausteollisuudessa on globaalissa mittakaavassa uutta.

– Meillä on laaja kokemus erilaisista raaka-aineista, pintamateriaaleista ja pinnoitustavoista. Onkin luonnollista, että hyödynnämme tätä vahvaa osaamistamme meille uuden alan sovelluksissa, Aspiala kiteyttää.

Elintarviketeollisuuden pakkausratkaisujen kehittäminen on osa Teknoksen innovaatiotoimintaa. Innovaatiot ovat Teknoksen kasvustrategian yksi painopiste ja yrityksen tavoitteena on olla maaliteollisuuden innovatiivisin kumppani vuonna 2025.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli