Uudet EU-säännöt vähentävät pakkauksien määrää, lisäävät niiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä

Teksti:Sari Jarvinen
JULKAISTU: 2024-04-29
PÄIVITETTY: 2024-05-15

Parlamentti hyväksyi keskiviikkona 24.4. uusia toimenpiteitä, joilla parannetaan pakkausten kestävyyttä ja vähennetään pakkausjätettä EU:ssa. Näin Europarlamentti tiivistää tulevat muutokset.

Asetuksen tarkoituksena on torjua jatkuvasti kasvavaa jätemäärää, yhdenmukaistaa sisämarkkinasääntöjä ja edistää kiertotaloutta. Se hyväksyttiin äänin 476 puolesta, 129 vastaan ja 24 tyhjää.

Pakkauksia vähennetään ja rajoitetaan

Säännöistä on sovittu alustavasti neuvoston kanssa. Niihin sisältyy pakkausten vähentämistavoitteita (viisi prosenttia vuoteen 2030 mennessä, kymmenen prosenttia vuoteen 2035 mennessä ja 15 prosenttia vuoteen 2040 mennessä). Niissä edellytetään myös, että EU‑maat vähentävät erityisesti muovipakkausjätteen määrää. Tarpeettomia pakkauksia vähennetään asettamalla tyhjän tilan enimmäisosuudeksi 50 prosenttia ryhmä-, kuljetus- ja verkkomyyntipakkauksista. Valmistajien ja maahantuojien täytyy varmistaa, että pakkausten paino ja tilavuus minimoidaan.

Tietyt kertakäyttöiset muovipakkaukset kielletään 1. tammikuuta 2030 lähtien. Niitä ovat jalostamattomien tuoreiden hedelmien ja vihannesten pakkaukset sekä sellaisten elintarvikkeiden ja juomien pakkaukset, jotka täytetään ja nautitaan kahviloissa ja ravintoloissa. Lisäksi kielletään yksittäiset annospakkaukset (esim. mausteille, kastikkeille, kermalle ja sokerille), majoitusalan toalettitarvikkeiden pienoispakkaukset ja erittäin kevyet muoviset kantokassit (alle 15 mikronia).

Jotta voidaan ehkäistä haitallisia terveysvaikutuksia, asetus kieltää erittäin hitaasti hajoavien kemikaalien (per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet eli PFAS-aineet) käytön elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvissa pakkauksissa.

Kuluttajille mahdollisuus käyttää ja täyttää pakkauksia uudelleen

Säännöt sisältävät erityiset pakkausten uudelleenkäyttötavoitteet vuoteen 2030 mennessä. Vähintään 10 prosenttia alkoholijuomista ja alkoholittomista juomista (paitsi maito, viini, maustetut viinit ja väkevät alkoholijuomat) on myytävä uudelleenkäyttöjärjestelmän piiriin kuuluvissa uudelleenkäytettävissä pakkauksissa. Tämä ei koske jakelijoita, joiden myyntialue on enintään 100 m2. Jäsenmaat voivat myöntää viiden vuoden poikkeuksen näistä vaatimuksista tietyin edellytyksin.

Mukaan otettavia juomia ja elintarvikkeita myyvien täytyy tarjota kuluttajille mahdollisuus tuoda omat astiansa. Niiden on myös pyrittävä tarjoamaan 10 prosenttia tuotteista uudelleenkäytettävissä pakkauksissa vuoteen 2030 mennessä.

Parempi jätteiden keruu ja kierrätys

Uusien sääntöjen mukaan kaikkien pakkausten täytyy olla kierrätettäviä tiukkojen kriteereiden mukaisesti. Tämä ei koske kevyestä puusta, korkista, tekstiilistä, kumista, keramiikasta, posliinista tai vahasta valmistettuja pakkauksia.

Asetuksessa säädetään lisäksi muovipakkauksille kierrätetyn materiaalin osuutta koskevat vähimmäistavoitteet sekä pakkausjätteen painoon perustuvat vähimmäiskierrätystavoitteet.

Vuoteen 2029 mennessä 90 prosenttia kertakäyttöisistä muovipulloista ja metallisista juomapakkauksista on kerättävä erikseen (pantti- ja palautusjärjestelmien tai muiden ratkaisujen avulla keräystavoitteen saavuttamiseksi).

Esittelijä Frédérique Ries (Renew, Belgia) sanoi: ”Tämä on ensimmäinen ympäristölaki, jolla asetamme pakkausten vähentämistavoitteen, joka ei riipu käytetystä materiaalista. Uudet säännöt kannustavat innovaatioihin ja sisältävät poikkeuksia pk-yrityksille. Samalla hitaasti hajoavien kemikaalien kielto on edistystä eurooppalaisten terveyden kannalta. Pyydämme seuraavaksi, että myös teollisuus, EU-jäsenmaat ja kuluttajat tekevät osansa ylipakkaamisen vastaisessa työssä.”

Seuraava askel

Neuvoston täytyy myös hyväksyä sopimus virallisesti ennen kuin se voi tulla voimaan.

Taustaa

Vuonna 2018 pakkausalan liikevaihto EU:ssa oli 355 miljardia euroa. Ala tuottaa yhä enemmän jätettä: vuosina 2009–2021 kokonaisjätemäärä kasvoi EU:ssa 66 miljoonasta tonnista 84 miljoonaan tonniin. Vuonna 2021 kukin eurooppalainen tuotti 188,7 kiloa pakkausjätettä. Määrän odotetaan kasvavan 209 kiloon vuonna 2030, jos asialle ei tehdä mitään.

Hyväksyessään asetuksen parlamentti vastaa kansalaisten odotuksiin. Tarkoitus on rakentaa kiertotaloutta, välttää jätettä, poistaa vaiheittain kestämättömät pakkaukset ja torjua kertakäyttöisten muovipakkausten käyttöä, kuten esitetään Euroopan tulevaisuuskonferenssin päätelmien ehdotuksissa 5(1), 5(3), 5(4), 5(5), 11(1), 11(4) ja 20(3).

Uusimmat uutiset

Muovikorkkeja löytyi rannalta aiempaa enemmän – onko kyseessä protesti EU-päätöstä vastaan?

Monia ovat ärsyttäneet pulloissa kiinni pysyvät muovikorkit, jotka tulivat niihin EU:n päätöksen myötä. Tarkoitus oli vähentää luonnon roskaamista. Pidä Ruotsi Siistinä -järjestön (Håll Sverige Rent) valtakunnallisessa roskamittauksessa näyttää kuitenkin siltä, että tulos on ollut päinvastainen.
Tethered_caps_survey_Sidel_01

Stora Enso vähentää johtajiaan ja keskittyy uusiutuviin pakkauksiin

Stora Enso suunnittelee kevyempää organisaatiorakennetta, jonka tavoitteena on vahvistaa keskittymistä uusiutuviin pakkauksiin. Uusi organisaatio poistaisi yhden johtamistason ja hajauttaisi tulosvastuun lähemmäs asiakkaita ja operatiivista toimintaa. Tämä edellyttää muutosneuvotteluja ja muita mahdollisia oikeustoimia kaikissa maissa, joita muutokset koskevat.
Pure_Fibre_0118 – Salad bowl with hand and herbal tray

Kotitalouksien muovijätteestä syntyi 3D-tulostuslankaa

Saksalaisissa kotitalouksissa muovijätettä syntyy kolme kertaa enemmän kuin 30 vuotta sitten. Suuri osa siitä koostuu pakkauksista. Saksalaiset tutkijat ovat nyt onnistuneet valmistamaan tästä muovista filamentteja 3D-tulostukseen.
Fraunhofer-1-1024x683x

Ruotsin metsäteollisuus haasteiden edessä

Korkeiden kustannusten ja alhaisen kysynnän yhdistelmä koettelee Ruotsin sahoja, sellu- ja paperintuottajia. Kauppasota luo epävarmuutta tulevaisuuden suhteen, ja vahvistuneesta kruunusta voi seurata lisäongelmia. Nämä seikat käyvät ilmi Skogsindustrierna-järjestön (Metsäteollisuus) tuoreimmasta markkinaraportista "Näin metsäteollisuudella menee" (Så går det för skogsindustrin).
skogen

Jatka lukemista

Muovikorkkeja löytyi rannalta aiempaa enemmän – onko kyseessä protesti EU-päätöstä vastaan?

Monia ovat ärsyttäneet pulloissa kiinni pysyvät muovikorkit, jotka tulivat niihin EU:n päätöksen myötä. Tarkoitus oli vähentää luonnon roskaamista. Pidä Ruotsi Siistinä -järjestön (Håll Sverige Rent) valtakunnallisessa roskamittauksessa näyttää kuitenkin siltä, että tulos on ollut päinvastainen.
Tethered_caps_survey_Sidel_01

Vuoden Taidesiiderin etiketti syntyi kollaasitekniikalla

Kiviks Musteri esittelee nyt vuoden 2025 Taidesiiderin. Kuten edellisinäkin vuosina se on valmistettu yhteistyössä Itä-Skånen taiteilijaryhmän (ÖSKG) kanssa. Tällä kertaa etiketin suunnitteli taiteilija Sara Klein.
Carl-och-Sara-16-9

Easy to Use – Reumaliitto lanseeraa merkin helposti avattaville pakkauksille

Pakkausten avattavuus, mutta myös käsiteltävyys, on ollut keskustelunaiheena jo vuosikymmeniä – oikeastaan jo siitä lähtien, kun kuluttajapakkaukset tulivat käyttöön 1900-luvun puolivälissä. Termi vaikeasti avattava on ei ole edelleenkään harvinainen. Tänään, perjantaina, Ruotsin Reumaliitto (Reumatikerförbundet) lanseeraa tuotemerkin pakkauksille ja tuotteille, jotka on testattu ja sertifioitu Easy to use -standardin mukaan.
Easy-to-use-pressx

Metsä Boardin toimitusjohtaja jättää työnsä viikon päästä

Metsä Boardin pitkäaikainen toimitusjohtaja Mika Joukio on päättänyt jättää työnsä 7. huhtikuuta 2025 alkaen. Tämä perustuu maaliskuun viimeisenä päivänä tehtyyn sopimuksen yhtiön hallituksen kanssa. Metsä Board Corporationin hallitus on nimittänyt Metsä Groupin strategiajohtajan (EVP, Strategy), Esa Kaikkosen yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi 7. huhtikuuta 2025 alkaen.
johtoryhma_esa_kaikkonen