UPM syventää tieteellistä tietopohjaa tuotteidensa ilmastovaikutuksista

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-04-22
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja saksalainen energia- ja ympäristötutkimusinstituutti (IFEU) ovat julkaisseet UPM:n tilaaman ja rahoittaman tieteellisen raportin “Fossil carbon emission substitution and carbon storage effects of wood-based products – Puupohjaisten tuotteiden fossiilisten hiilidioksidipäästöjen substituutio- ja hiilivarastovaikutukset”. Raportti keskittyy puupohjaisten tuotteiden hiilen varastointiin sekä siihen, miten fossiilisten raaka-aineiden korvaaminen puupohjaisilla vähentää fossiilisia hiilidioksidipäästöjä. Raportti on osa Suomen ympäristökeskuksen tieteellisten raporttien sarjaa. 

– Toistaiseksi ei ole ollut tieteeseen perustuvaa, johdonmukaista tapaa laskea metsäteollisuuden kokonaisvaltaisia ilmastovaikutuksia. Tämä raportti auttaa kehittämään tätä laskentatapaa, sanoo UPM:n vastuullisuusjohtaja Sami Lundgren.

– Raportti osoittaa selvästi, että metsillä ja puupohjaisilla tuotteilla on rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Ilmastovaikutuksia arvioitaessa tulee huomioida erilaisia ​​näkökohtia, kuten metsien hiilensidonta, hiilen varastointi puupohjaisiin tuotteisiin, puuraaka-aineen uudelleen käyttö (esim. kierrätys) ja fossiilipohjaisten kasvihuonekaasupäästöjen välttäminen fossiilisia materiaaleja ja energiaa korvaamalla.

– Puupohjaisten tuotteiden ilmastovaikutusten arviointi on haastavaa. Puuta käytetään monin eri tavoin ja siksi siihen liittyy monia oletuksia ja epävarmuuksia. Tämä raportti auttaa ymmärtämään ja ratkomaan näitä haasteita käytännössä, sanoo Sampo Soimakallio Suomen ympäristökeskuksesta.

– Tuotteiden hiilijalanjälkeen liittyvä tieto on yhä tärkeämpää. Niihin liittyvät laskentamenetelmät eivät ole kuitenkaan aina selkeästi määriteltyjä, vaikka käytössä on erilaisia kansainvälisiä standardeja. Näin ollen hiilijalanjälkitietojen luotettavuutta voidaan kyseenalaistaa. Tämä raportti painottaakin metodologisen läpinäkyvyyden tärkeyttä, toteaa Horst Fehrenbach IFEU:sta.

Raportti antaa käytännön ohjeita ilmastovaikutusten arvioimiseen sekä tuote- että yritystasolla. Lisäksi se avaa näiden arvioiden rajoitteita ja oletuksia. UPM:n tavoitteena on hyödyntää raporttia ilmastoraportointinsa kehittämisessä ja siihen liittyvien eri tulokulmien systemaattisessa arvioinnissa.

Englanninkielinen raportti on luettavissa Suomen ympäristökeskuksen verkkosivuilta.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB