Työkalu pakkausten valmistuskustannusten ja ympäristövaikutusten laskemiseen

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-11-28
PÄIVITETTY: 2023-01-18


LUT-yliopistossa kehitettiin työkalu pakkausten valmistuskustannusten ja ympäristövaikutusten laskemiseen. Tuotantotalouden väitöstutkija Marko Ryynäsen tutkimus on laajuudessaan ensimmäisiä laatuaan. 

Pakkausten valmistaminen on nykyisessä maailmantilanteessa riskialtista. Energian hinta nousee, kustannukset karkaavat ja raaka-aineiden saatavuus on epävarmaa. Väitöstutkija Marko Ryynänen tutki väitöskirjassaan mallia, jonka avulla pakkausten valmistuskustannuksia ja ympäristövaikutuksia sekä tuotantoon liittyviä riskejä voidaan arvioida.

– Yritysten on tärkeää valmistautua nopeastikin kehittyviin uhkakuviin ja ymmärtää, miten kustannukset kehittyvät tulevaisuudessa. On punnittava, millaisia riskejä voidaan ottaa ja mitä tulee ehdottomasti välttää. Yllätti, kuinka vähän vastaavaa, pakkauksia koskevaa tutkimusta on tehty, Stora Enson Imatran tutkimuskeskuksessa työskentelevä Ryynänen sanoo.

Tuotantoon kohdistuu myös investointipaineita, koska lainsäädäntö ohjaa käyttämään biopohjaisia materiaaleja, jotka ovat kierrätettävissä ja kompostoitavissa tehokkaasti. FMPC (A forecasting model of packaging costs) on Ryynäsen mukaan hyvä työkalu erilaisten skenaarioiden ennakoimiseen. Sen avulla voidaan laskea myös pakkausten hiilijalanjälki ja selvittää, kuinka sitä voitaisiin pienentää esimerkiksi materiaalien määrää vähentämällä tai pakkausten ilmettä muuttamalla.

– Mallissani on noin 100 syöttöarvoa, ja käytän laskennassa yli 200 kaavaa. Olen poiminut mukaan keskeisimmät muuttujat aina kartongin valinnasta valmiiden pakkausten kuljettamiseen. Näin saadaan tieto materiaalimääristä, energiakustannuksista ja kaikesta muusta, mitä pakkausten valmistamiseen on tarvittu, Ryynänen kertoo.

Vastuullisempia pakkauksia kierrättämällä ja hävikkiä vähentämällä

Pakkausten valmistaminen on globaalia liiketoimintaa, jonka arvo on satoja miljardeja euroja vuosittain. Ryynäsen mukaan tulevaisuudessa on entistäkin tärkeämpää, että pakkaukset valmistetaan kestävästi. Esimerkiksi tyhjät pakkaukset voidaan kerätä, kierrättää ja käyttää raaka-aineina seuraavien tuotteiden valmistukseen.

– Muutos vaatii uusia jätteidenkeräysjärjestelmiä sekä kuluttajatottumusten muuttamista. Myös valmistuksen aikaista hävikkiä on pystyttävä vähentämään ilman, että tuotteen laatu vaarantuu.

Tutkimuksessa on käytetty esimerkkinä tupakkapakkauksia, mutta malli on suunniteltu niin, että se soveltuu myös muunlaisille pakkauksille.

Diplomi-insinööri Marko Ryynäsen väitöskirja ”A forecasting model of packaging costs: case plain packaging” tarkastetaan 2.12.2022 klo 12 LUT-yliopiston auditoriossa 1316.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox