IBM:n tiloissa Helsingin Munkkiniemessä on avattu uudenlainen tutkimus- ja pilottiravintola TestEat. Fazerin, VTT:n ja IBM:n käynnistämä crEATe-innovaatioekosysteemi tutkii ja auttaa kehittämään tulevaisuuden ruokailuun ja ruoantuotantoon liittyviä ratkaisuja oikeassa ravintolaympäristössä muun muassa tekoälyn avulla.
Fazerin, IBM:n ja VTT:n perustaman ekosysteemin sydämenä toimii uusi tutkimus- ja pilottiravintola nimeltä TestEat Munkkiniemessä, IBM:n tiloissa. Ravintolassa on paljon nykyaikaista tutkimusteknologiaa, kuten syvyyskamerajärjestelmä ja IoT-alusta, joka mahdollistaa datankeruun eri laitteista saumattomasti sekä keittiön että ruokasalin puolella.
“Tuoreen trenditutkimuksemme mukaan vastuullisuus ja hyvinvointi ovat kasvavia trendejä suomalaisten arjessa. Ruokaa käytetään nyt myös oman identiteetin ja henkisen hyvinvoinnin rakentamiseen. Suuntana on kokonaisvaltainen hyvinvointi, jossa funktionaalisuus kohtaa fiiliksen. Samalla vihreä vallankumous kasvaa. Uusien teknologioiden ja innovaatioverkostojen avulla pystymme luomaan uudenlaisia yhä yksilöllisempiä ratkaisuja”, kertoo kaupallinen johtaja Hannu Rahnasto Fazer Food Services Suomesta.
”Tekoälyllä, analytiikalla, IoT-ratkaisuilla ja lohkoketjuteknologialla mullistetaan parhaillaan myös ruoka- ja elintarviketoimialaa. On äärimmäisen mielenkiintoista olla mukana tässä yhteistyössä Fazerin ja VTT:n kanssa ja päästä tutkimaan ja todentamaan saatavan datan avulla sitä, miten ihmiset ruokailevat ja käyttäytyvät lounasravintolassa”, IBM:n toimitusjohtaja Mirva Antila kertoo.
Uudenlaisia ratkaisuja ruokaan
Fazerin, VTT:n ja IBM:n käynnistämän yhteistyön tavoitteena on ruokaan liittyviä ratkaisuja tuottava avoin crEATe-innovaatioekosysteemi.
”Uusien teknologioiden sovellukset kehitetään yhdessä loppukäyttäjän kanssa. TestEat-tutkimusympäristössä voidaan havainnoida kuluttajien valintoja ja suhtautumista aidossa käyttötilanteessa. Uudet proteiinilähteet, ostotilanteessa viimeistellyt välipalat, älykkäät pakkaukset, digitaaliset suosittelijat ja ruokailuympäristön muokkaus ovat esimerkkejä tutkimuskohteista, joiden kehittämisessä ravintolaa tullaan hyödyntämään”, toteaa VTT:n tutkimusprofessori Kaisa Poutanen.