Tutkimusravintola kehittää uusia ruokaratkaisuja

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2018-10-25
PÄIVITETTY: 2023-01-18


IBM:n tiloissa Helsingin Munkkiniemessä on avattu uudenlainen tutkimus- ja pilottiravintola TestEat. Fazerin, VTT:n ja IBM:n käynnistämä crEATe-innovaatioekosysteemi tutkii ja auttaa kehittämään tulevaisuuden ruokailuun ja ruoantuotantoon liittyviä ratkaisuja oikeassa ravintolaympäristössä muun muassa tekoälyn avulla.

Fazerin, IBM:n ja VTT:n perustaman ekosysteemin sydämenä toimii uusi tutkimus- ja pilottiravintola nimeltä TestEat Munkkiniemessä, IBM:n tiloissa. Ravintolassa on paljon nykyaikaista tutkimusteknologiaa, kuten syvyyskamerajärjestelmä ja IoT-alusta, joka mahdollistaa datankeruun eri laitteista saumattomasti sekä keittiön että ruokasalin puolella.

“Tuoreen trenditutkimuksemme mukaan vastuullisuus ja hyvinvointi ovat kasvavia trendejä suomalaisten arjessa. Ruokaa käytetään nyt myös oman identiteetin ja henkisen hyvinvoinnin rakentamiseen. Suuntana on kokonaisvaltainen hyvinvointi, jossa funktionaalisuus kohtaa fiiliksen. Samalla vihreä vallankumous kasvaa. Uusien teknologioiden ja innovaatioverkostojen avulla pystymme luomaan uudenlaisia yhä yksilöllisempiä ratkaisuja”, kertoo kaupallinen johtaja Hannu Rahnasto Fazer Food Services Suomesta.

”Tekoälyllä, analytiikalla, IoT-ratkaisuilla ja lohkoketjuteknologialla mullistetaan parhaillaan myös ruoka- ja elintarviketoimialaa. On äärimmäisen mielenkiintoista olla mukana tässä yhteistyössä Fazerin ja VTT:n kanssa ja päästä tutkimaan ja todentamaan saatavan datan avulla sitä, miten ihmiset ruokailevat ja käyttäytyvät lounasravintolassa”, IBM:n toimitusjohtaja Mirva Antila kertoo.

Uudenlaisia ratkaisuja ruokaan

Fazerin, VTT:n ja IBM:n käynnistämän yhteistyön tavoitteena on ruokaan liittyviä ratkaisuja tuottava avoin crEATe-innovaatioekosysteemi.

”Uusien teknologioiden sovellukset kehitetään yhdessä loppukäyttäjän kanssa. TestEat-tutkimusympäristössä voidaan havainnoida kuluttajien valintoja ja suhtautumista aidossa käyttötilanteessa. Uudet proteiinilähteet, ostotilanteessa viimeistellyt välipalat, älykkäät pakkaukset, digitaaliset suosittelijat ja ruokailuympäristön muokkaus ovat esimerkkejä tutkimuskohteista, joiden kehittämisessä ravintolaa tullaan hyödyntämään”, toteaa VTT:n tutkimusprofessori Kaisa Poutanen.

 

 

 

Jatka lukemista

Metsä Group pilotoi hiilidioksidin talteenottoa Raumalla – tavoitteena koetehdas

Metsä Group aikoo kokeilla ensi kesänä Rauman sellutehtaalla puuperäisen hiilidioksidin talteenottoa. Sitä voitaisiin hyödyntää fossiilisia materiaaleja ja polttoaineita korvaavien tuotteiden raaka-aineena, mutta ensin teknologioiden ja markkinoiden pitäisi kehittyä.
Biotehdas

Orapacille Pohjoismaiden ensimmäinen uuden sarjan KBA-stanssauskone

Oravaisen tehtaille asennettiin marraskuussa harvinaislaatuinen stanssauskone. Se pystyy käsittelemään käyriä aaltopahviarkkeja paremmin kuin edeltäjänsä.
20241009_120639

Suomalaiskeksintö: pakkauspaperin biomuovikalvo kestää rasvan ja hapen

Suomalainen metsä- ja paperiyhtiö UPM on kehittänyt yhdessä yhdysvaltalaisen Eastmanin kanssa uuden pakkauspaperin elintarvikkeille. Materiaaliin on lisätty rasvan- ja hapenkestävä kalvo, joka on valmistettu selluloosapohjaisesta biomuovista. Näin kertoo Pohjoismaiden biomuoviyhdistys (Nordisk Bioplastförening) verkkosivuillaan.
upm-biobarrier-toppx

VTT aikoo jalostaa metsäteollisuuden päästöt kierrätysmuoviksi

VTT avasi talteenotettua hiilidioksidia hyödyntävän pilottilaitoksen, jonka tavoitteena on jalostaa metsäteollisuuden päästöt pitkäikäiseksi, kierrätettäväksi muoviksi.
vtt

Uusimmat uutiset

Metsä Group pilotoi hiilidioksidin talteenottoa Raumalla – tavoitteena koetehdas

Metsä Group aikoo kokeilla ensi kesänä Rauman sellutehtaalla puuperäisen hiilidioksidin talteenottoa. Sitä voitaisiin hyödyntää fossiilisia materiaaleja ja polttoaineita korvaavien tuotteiden raaka-aineena, mutta ensin teknologioiden ja markkinoiden pitäisi kehittyä.
Biotehdas

United Bankersin metsärahasto ostaa FiberLeanin

Suomalainen United Bankersin rahasto Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG) on ostanut kaikki FiberLean Technologies Ltd:n osakkeet. FiberLean valmistaa laitteita mikrofibrilloidun selluloosan (MFC) tuotantoon, mikä tarkoittaa paperimassalle uusia ominaisuuksia.
David-Walker

Graafikkoyhdistyksen barometri: markkinat näyttävät synkiltä

Grafiska Företagenin (Graafisen alan yrittäjät) toimitusjohtaja Eva Glückman oli yksi Ruotsin Kartonkiyhdistyksen hiljattain pidetyn vuosikokouksen puhujista. Hän kertoi, mitä mieltä jäsenyritykset olivat taloussuhdanteista ja katsovatko he tulevaisuuteen positiivisin vai negatiivisin odotuksin.
Evax

Lääkepullojen valmistuksessa käytetään ensimmäistä kertaa biopohjaista PET-muovia

Suomalainen UPM Biochemicals on solminut kahden muun yrityksen kanssa kumppanuuden, jonka tavoitteena on tuottaa maailman ensimmäiset osittain puupohjaisesta PET-muovista valmistetut lääkepullot. Näin kertoi Nordisk Bioplastförening verkkosivuillaan.
upm-biopet-topp-2x