Tutkimus: Kotitalouksissa heitetään vuosi vuodelta vähemmän leipää roskiin

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-05-06
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Vaasanin uusi kyselytutkimus kertoo, että kotitalouksissa syntyvä leipähävikki on kuluttajien oman arvion mukaan vähentynyt jo toisena vuonna peräkkäin. Muutos on merkittävä, sillä leipä on vihannesten ja hedelmien ohella yksi yleisimpiä roskiin päätyviä ruokia. Viimeisen vuoden aikana myös kokonaisruokahävikki saatiin kotona paremmin hallintaan.

Leivän roskiin heittäminen kotitalouksissa on jälleen vähentynyt. Vaasanin tuoreimmassa ruokahävikkikyselyssä enää 16 prosenttia ilmoitti heittävänsä leipää roskiin vähintään viikoittain, kun reilu vuosi takaperin samaa sanoi joka viides vastaaja (20 %) ja vuosi sitä ennen hieman yli joka neljäs vastaaja (26 %).

Vaasanin ruokahävikkikyselystä käy ilmi, että viimeisen vuoden aikana myös muuta ruokahävikkiä on onnistuttu vähentämään, kun se aiempina vuosina oli pysynyt samalla tasolla. Tänä vuonna reilu kolmannes (38 %) kertoi heittävänsä ruokaa roskiin vähintään viikoittain, kun vuosina 2017 ja 2018 vastaava luku oli 45 %.

Pakkaus torjuu tehokkaasti niin leipä- kuin muutakin ruokahävikkiä. Kirjoitimme Pakkaus-lehden numerossa 2/2020 Vaasan Oy:n teettämästä tutkimuksesta, jossa  kartoitettiin kuluttajien asenteita leipäpakkauksia kohtaan. – Selvisi, että kuluttajat ovat kiinnostuneita paitsi tuotteiden, myös pakkausten ympäristövaikutuksista, sanoi Erik Mansner Vaasanin emoyhtiö Lantmännenilta.

Lue koko juttu

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB