Tutkimus fossiilisen muovin korvaajista

JULKAISTU: 2022-04-28
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Luonnonvarakeskus (Luke) ja VTT ovat julkaisseet laajan tutkimusraportin fossiilista muovia korvaavien vaihtoehtojen ominaisuuksista sekä ympäristövaikutuksista. Kierrätettävyyden merkitys ja biopohjaisten materiaalien ilmastohyödyt nostettiin raportissa keskeisesti esille. Toisaalta uusien materiaalien korkea hinta ja rajoitettu saatavuus haastavat niiden käyttöönottoa.

Tutkimuksessa selvitettiin, millaisilla ratkaisuilla pakkaamisessa, rakentamisessa ja maataloudessa voidaan vähentää fossiilisen muovin käyttöä sekä tämän myötä esimerkiksi ympäristön roskaantumista ja erityisesti mikromuovien kulkeutumista meriin niin, ettei samalla lisätä muita ympäristövaikutuksia. Menetelmänä käytettiin elinkaariarviointia (LCA), joka soveltuu tuotekohtaisten ympäristövaikutusten globaaliin tarkasteluun.

– Keskeinen tulos oli, että biopohjaisilla tuotteilla saadaan selkeitä ilmastohyötyjä, olipa kyseessä käytöltään lyhytikäinen salaattipakkaus tai pitkäikäinen rakennuseriste. Lisäksi materiaalien helppo kierrätettävyys ja täysimääräinen hyödyntäminen on tärkeää, Luken tutkimusprofessori Ilkka Leinonen

Esimerkiksi ruokapakkauksiin sopivia korvaavia biopohjaisia muovilajeja ja kuitupohjaisia materiaaleja on useita. Kuitupohjaiset ratkaisut myös vähentävät muoviroskaa, sillä kuituosa on kierrätettävä ja luonnossa hajoava eikä se tuota mikromuovia. Niin ikään uusiutuvien, biopohjaisten pakkausmateriaalien polttaminen käytön jälkeen ei tuota fossiilisia kasvihuonekaasupäästöjä.

Fossiilista muovia korvaavien materiaalien laajamittaisessa käytössä on vielä monia hidasteita, kuten materiaalien korkea hinta ja rajoitettu saatavuus. Lisäksi nykyinen muovinkierrätysprosessi asettaa esteitä niiden kierrätykselle uusiksi tuotteiksi.

Tarkastelussa arvioitiin mm. korvaavien materiaalien ja ratkaisujen käytön potentiaalia fossiilisen muovin korvaajina, materiaalien käytettävyyttä ja käyttökohteiden rajoituksia, materiaalien ja niitä sisältävien tuotteiden ominaisuuksia sekä vaikutuksia ympäristön kannalta, kierrätettävyyttä sekä suhdetta SUP-direktiiviin.

Raporttiin voit tutustua täällä.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

PREM ja Merkopaino yhdistyvät

PREM (Suomenselän Laminointi Oy) on ostanut Merkopaino Oy:n osake-enemmistön.
prem_pieni

Pakkausinnovaatiot puhuttivat Slushissa

Huhtamäki toi yhdessä teollisuusteknologia-alan pääomasijoitusyhtiö Emerald Venturesin kanssa yhteen pakkausalan, kasvuyritykset, alan asiantuntijat sekä sijoittajat järjestämällä yhteisen työpajan Slushissa.
IMG_6711

Kreppipaperikiriste lavan ympärille

Antalis on lanseerannut paperikiristeen. Paperikuidusta valmistettu Master’in- tuote on monomateriaalia, joten se on lajiteltavissa kartonkikeräykseen.
antalis

EU-parlamentti päätti omasta kannastaan pakkaus- ja pakkausjäteasetukseen

EU-parlamentti päätti omasta kannastaan, mutta vasta kevättalvella selviää, minkälainen pakkaus- ja pakkausjäteasetus Euroopan Unioniin saatiin.
Pääkirjoitus