Tomaattisäilykepakkauksen uusi elämä

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-11-23
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Tomaateista tunnettu italialainen perheyritys Mutti haastoi suomalaiset taidekoulut ideoimaan käytetyistä alumiinituubeista, tölkeistä ja lasipurkeista taidetta. Viime keväänä järjestettyyn kilpailuun osallistui 50 innovatiivista teosta, joista kahdeksan parasta on nyt 3D-mallinnettu virtuaaliseen taidegalleriaan kaikkien ihasteltavaksi. Taidegallerian teoksiin voi tutustua osoitteessa https://www.muttivirtualartexhibition.com/

Kilpailun voitti 16-vuotias Jasmin Nikkanen Forssan Kuvataidekoulusta. Hän käytti teoksensa materiaalina metallista tomaattipyretuubia, joka muutoin löytäisi tiensä metallinkeräysastiaan. Nikkasen käsissä metallituubi sai uuden elämän upeana kaulakoruna, johon inspiraatio tuli suomalaisista puista ja metsästä.

Kilpailussa kunniamaininnan sai Savoniassa opiskelevien Ada Rantasen ja Carin Salon kaunis hiuspanta. Mutti-pakkauksista valmistettu panta sai inspiraationsa suomalaisesta juhannusperinteestä. Pannassa on muun muassa Mutti-tölkeistä ja lasipullosta valmistettuja kukkia.

Italiassa tiedetään, että suomalaiset ovat luovia ja innovatiivisia. Olemme tunnettuja myös siitä, että arvostamme ja kunnioitamme luontoamme. Juuri siksi Mutti halusi haastaa juuri suomalaiset kuvataidekoulut luomaan kierrätystaidetta. Keittiömestari, ravintoloitsija ja Muttin brändilähettiläänä Suomessa toimiva Henri Alén oli mukana kannustamassa kuvataidekouluja tähän haasteeseen.

– Kotona kierrättäminen on yksi helpoimmista keinoista pitää huolta luonnosta ja lähiympäristöstä. Kaikki Muttin tomaattisäilykepakkaukset ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä. Mutti-pakkausten valmistuksessakin käytetään kierrätysmateriaaleja. Tällä hetkellä jo 76 prosenttia Muttin säilyketölkeistä on valmistettu kierrätysmetallista, Alén kertoo.

Suomalaiset kierrättävät 9. eniten pakkausjätettä Euroopassa. Meillä pakkausjätteestä kierrätetään 71 prosenttia. Euroopan parhaat kierrättäjät ovat Belgiassa, jossa kierrätetään 84 prosenttia pakkauksista.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli