Tiloille asti jäljitettäviä tuotteita jo 10 vuotta

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-08-15
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Atrian ensimmäiset tiloille asti jäljitettävät kanatuotteet tulivat kauppoihin 10 vuotta sitten. Samalla merkintä pakkauksessa lanseerattiin lihatuotteisiin ensimmäisenä maailmassa. Jäljitettävyys oli perusta Atrian ruokatuotteiden hiilijalanjälkimerkinnälle ja myös hiilijalanjäljen pienentämiselle. 

Atria on tehnyt jäljitettävyyden eteen määrätietoista työtä pitkään. Lihantuotanto, jonka lopputuote on mahdollista jäljittää aina perhetilalle asti, kertoo sekä tuotteen turvallisuudesta että alkuperästä. Se on myös takuu eläinten hyvinvoinnista. Jäljitettävyys on tuonut lisäksi Atrialle kilpailuetua.

Jäljitettävyyden näkyminen pakkauksessa on ruoan tuottajilta laatulupaus siitä, että asiat hoidetaan tiloilla perinpohjaisen oikein. Tilajäljitettävyyden avulla onkin voitu nostaa esiin suomalaisia ruoantuottajia.

– Olen ylpeä siitä, että tuotan maailman puhtainta ja jäljitettävintä broileria. Suomalainen tuotantotapa on uniikki. Olen ylpeä siitä, että pakkauksissa on tilani nimi ja voin avoimesti seisoa tuottamani lihan takana omalla nimelläni, kertoo broilerituottaja Suvi Rantala, joka on ollut alusta asti mukana tilajäljitettävyydessä.

Jäljitettävyys tarkoittaa sitä, että lihatuotteen alkuperä voidaan selvittää tilalle tiettyyn eläinryhmään, tarkimmillaan jopa yksittäiseen eläimeen, saakka. Tilajäljitettävyys perustuu tietojen dokumentointiin ja vaihtoon.

Tilajäljitettävyys alkoi vuonna 2012 kanatuotteissa ja laajentui sittemmin myös possu- ja nautatuotteisiin. Nyt tilalle saakka jäljitettäviä tuotteita on Atrian kananlihan tuoteryhmässä 64, possutuotteissa 4 sekä tilajäljitettävän naudan jauhelihan lisäksi muutama rotukarjan lihatuote kauppojen palvelutiskeissä.

Tilajäljitettävyys on pohja hiilijalanjälkimerkinnälle

Atria toi ensimmäisenä ruokatalona maailmassa kanatuotteidensa hiilijalanjäljestä kertovan merkinnän kuluttajapakkauksiin vuoden 2021 lopulla. Tähän päästiin tilajäljitettävyyden eteen tehdyn vastuullisuustyön ansiosta.

Ensi vuonna 120 vuotta täyttävälle Atrialle lihan alkuperä on kunnia-asia. Atria onkin saanut lukuisia palkintoja vastuullisuustyöstään. Vuonna 2016 Atria nimettiin maailman jäljitettävimmäksi ruokataloksi. Tänä vuonna Atrian hiilijalanjälkimerkityt kanatuotteet palkittiin kansainvälisessä innovaatiokilpailussa.

Pioneerityö läpinäkyvän ruokaketjun eteen on tärkeää, sillä myös kuluttajat odottavat tuotteilta jäljitettävyyttä. Myös kotimaisuus, alkuperä ja aitous vaikuttavat tuotevalintoihin eniten. Kuluttajat ovat omaksuneet tilamerkinnät osaksi vastuullista ruoantuotantoa.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB