Tiloille asti jäljitettäviä tuotteita jo 10 vuotta

JULKAISTU: 15. elokuun 2022
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Atrian ensimmäiset tiloille asti jäljitettävät kanatuotteet tulivat kauppoihin 10 vuotta sitten. Samalla merkintä pakkauksessa lanseerattiin lihatuotteisiin ensimmäisenä maailmassa. Jäljitettävyys oli perusta Atrian ruokatuotteiden hiilijalanjälkimerkinnälle ja myös hiilijalanjäljen pienentämiselle. 

Atria on tehnyt jäljitettävyyden eteen määrätietoista työtä pitkään. Lihantuotanto, jonka lopputuote on mahdollista jäljittää aina perhetilalle asti, kertoo sekä tuotteen turvallisuudesta että alkuperästä. Se on myös takuu eläinten hyvinvoinnista. Jäljitettävyys on tuonut lisäksi Atrialle kilpailuetua.

Jäljitettävyyden näkyminen pakkauksessa on ruoan tuottajilta laatulupaus siitä, että asiat hoidetaan tiloilla perinpohjaisen oikein. Tilajäljitettävyyden avulla onkin voitu nostaa esiin suomalaisia ruoantuottajia.

– Olen ylpeä siitä, että tuotan maailman puhtainta ja jäljitettävintä broileria. Suomalainen tuotantotapa on uniikki. Olen ylpeä siitä, että pakkauksissa on tilani nimi ja voin avoimesti seisoa tuottamani lihan takana omalla nimelläni, kertoo broilerituottaja Suvi Rantala, joka on ollut alusta asti mukana tilajäljitettävyydessä.

Jäljitettävyys tarkoittaa sitä, että lihatuotteen alkuperä voidaan selvittää tilalle tiettyyn eläinryhmään, tarkimmillaan jopa yksittäiseen eläimeen, saakka. Tilajäljitettävyys perustuu tietojen dokumentointiin ja vaihtoon.

Tilajäljitettävyys alkoi vuonna 2012 kanatuotteissa ja laajentui sittemmin myös possu- ja nautatuotteisiin. Nyt tilalle saakka jäljitettäviä tuotteita on Atrian kananlihan tuoteryhmässä 64, possutuotteissa 4 sekä tilajäljitettävän naudan jauhelihan lisäksi muutama rotukarjan lihatuote kauppojen palvelutiskeissä.

Tilajäljitettävyys on pohja hiilijalanjälkimerkinnälle

Atria toi ensimmäisenä ruokatalona maailmassa kanatuotteidensa hiilijalanjäljestä kertovan merkinnän kuluttajapakkauksiin vuoden 2021 lopulla. Tähän päästiin tilajäljitettävyyden eteen tehdyn vastuullisuustyön ansiosta.

Ensi vuonna 120 vuotta täyttävälle Atrialle lihan alkuperä on kunnia-asia. Atria onkin saanut lukuisia palkintoja vastuullisuustyöstään. Vuonna 2016 Atria nimettiin maailman jäljitettävimmäksi ruokataloksi. Tänä vuonna Atrian hiilijalanjälkimerkityt kanatuotteet palkittiin kansainvälisessä innovaatiokilpailussa.

Pioneerityö läpinäkyvän ruokaketjun eteen on tärkeää, sillä myös kuluttajat odottavat tuotteilta jäljitettävyyttä. Myös kotimaisuus, alkuperä ja aitous vaikuttavat tuotevalintoihin eniten. Kuluttajat ovat omaksuneet tilamerkinnät osaksi vastuullista ruoantuotantoa.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Etiketit pois Actimel-pulloista

Ilman PET-muovista etikettiä HDPE:stä valmistetun pullon kierrätettävyys paranee.
Danone

Teollisen mittakaavan muovipakkausten kemiallinen kierrätys alkaa

Sumi ja Wastewise Group aloittavat yhteistyön pakkausmuovien kemiallisessa kierrätyksessä.
50148873-chemical-recycling-abstract-concept-vector-illustration

Fazer siirtää kaurajuomien valmistuksen Korialta Ruotsiin?

Fazer käynnistää muutosneuvottelut, jotka saattavat johtaa 93 työsuhteen päättymiseen Suomessa.    
fazer aito

Oddlygood ostaa Plantin

Oddlygoodista tulee Planti-tuotteiden ja -brändin omistaja. Samanaikaisesti Valio ostaa Plantin tuotannon Turussa.
oddlygood