Tietoa SUP-direktiivistä

JULKAISTU: 26. marraskuun 2021
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Eduskunnan kirjasto on laatinut tietopaketin kertakäyttömuovidirektiivin etenemisestä.

SUP-direktiivi (Single-use plastics) (EU) 2019/904 pyrkii ehkäisemään ja vähentämään kertakäyttöisten muovituotteiden vaikutusta ympäristöön sekä ihmisten terveyteen. Lisäksi direktiivillä halutaan edistää esimerkiksi kiertotaloutta, innovatiivisia liiketoimintamalleja ja sisämarkkinoiden tehokasta toimintaa. Kertakäyttömuovidirektiivin kansallista täytäntöönpanoa valmistelee ympäristöministeriö. Direktiivissä määriteltyjä tuotekieltoja (5 artikla) ja merkintävaatimuksia (7 artikla) on tullut soveltaa jäsenmaissa 3.7.2021 alkaen. Suomessa artiklat saatettiin voimaan jätelain muutoksella 714/2021 sekä valtioneuvoston asetuksella 771/2021.

Heinäkuun 3. päivästä lähtien jäsenmaissa ei ole myöskään saanut tuoda markkinoille esimerkiksi kertakäyttömuovista valmistettuja pillejä, vanupuikkoja, ruokailuvälineitä tai oxo-hajoavasta muovista valmistettuja tuotteita. Muihin muovituotteisiin tulee merkitä, miten ne hävitetään tai millaista loppukäsittelyä tulee välttää.  Lisäksi kuluttajille on kerrottava tuotteen sisältämästä muovista ja sen haitallisista ympäristövaikutuksista, mikäli tuotetta ei käsitellä asianmukaisesti.

Direktiivin voimaan saattamista jatketaan kevätistuntokaudella 2022 antamalla eduskunnalle muun muassa hallituksen esitys jätelain muuttamisesta.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut hankkeesta tietopaketin. Tietopakettiin on koottu lainvalmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, oikeusvertailevaa aineistoa sekä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja uutisointia. Tietopakettia päivitetään lakihankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista antaa tietoasiantuntija Sari Koski, puh. 09 432 4493, sähköposti etunimi.sukunimi(@)eduskunta.fi.

Tutustu Eduskunnan kirjaston tietopakettiin kertakäyttömuovidirektiivin täytäntöönpanosta

 

 

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Vaahtoautot uuteen pussiin

Ahlgrens bilar -vaahtokarkit täyttävät 70 vuotta ja saavat syntymäpäivän kunniaksi uuden pakkauksen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.  
Bilar

Uusia työkaluja pakkausten ympäristövaikutusten luokitteluun

Antalis on kehittänyt Green Card ja Green Star SystemTM -työkalut, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta pakkausten ympäristövaikutusten vertailussa.
GREEN STAR SYSTEM_rgb_3

PackSummit Tampereella marraskuussa

PackSummit kerää pakkausalan toimijat saman katon alle 14.11.2023 Tampere-talossa. Tänä vuonna kokoonnutaan teemalla "Onko pakkauksesi vastuullinen vai viherpesty?"
PackSummit verkkosivujen materiaali

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat käyntiin

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.
metsä_kemi