Tietoa SUP-direktiivistä

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2021-11-26
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Eduskunnan kirjasto on laatinut tietopaketin kertakäyttömuovidirektiivin etenemisestä.

SUP-direktiivi (Single-use plastics) (EU) 2019/904 pyrkii ehkäisemään ja vähentämään kertakäyttöisten muovituotteiden vaikutusta ympäristöön sekä ihmisten terveyteen. Lisäksi direktiivillä halutaan edistää esimerkiksi kiertotaloutta, innovatiivisia liiketoimintamalleja ja sisämarkkinoiden tehokasta toimintaa. Kertakäyttömuovidirektiivin kansallista täytäntöönpanoa valmistelee ympäristöministeriö. Direktiivissä määriteltyjä tuotekieltoja (5 artikla) ja merkintävaatimuksia (7 artikla) on tullut soveltaa jäsenmaissa 3.7.2021 alkaen. Suomessa artiklat saatettiin voimaan jätelain muutoksella 714/2021 sekä valtioneuvoston asetuksella 771/2021.

Heinäkuun 3. päivästä lähtien jäsenmaissa ei ole myöskään saanut tuoda markkinoille esimerkiksi kertakäyttömuovista valmistettuja pillejä, vanupuikkoja, ruokailuvälineitä tai oxo-hajoavasta muovista valmistettuja tuotteita. Muihin muovituotteisiin tulee merkitä, miten ne hävitetään tai millaista loppukäsittelyä tulee välttää.  Lisäksi kuluttajille on kerrottava tuotteen sisältämästä muovista ja sen haitallisista ympäristövaikutuksista, mikäli tuotetta ei käsitellä asianmukaisesti.

Direktiivin voimaan saattamista jatketaan kevätistuntokaudella 2022 antamalla eduskunnalle muun muassa hallituksen esitys jätelain muuttamisesta.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut hankkeesta tietopaketin. Tietopakettiin on koottu lainvalmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, oikeusvertailevaa aineistoa sekä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja uutisointia. Tietopakettia päivitetään lakihankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista antaa tietoasiantuntija Sari Koski, puh. 09 432 4493, sähköposti etunimi.sukunimi(@)eduskunta.fi.

Tutustu Eduskunnan kirjaston tietopakettiin kertakäyttömuovidirektiivin täytäntöönpanosta

 

 

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli