Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina läsnä. Nämä ovat todennäköisesti parhaat syyt tulla katsomaan juontaja Evelina Gallia Scanpack-messuille.
Hänen taustansa on vaikuttava ollakseen 28-vuotias teknologia- ja kuluttaja-asiantuntija. Galli nähdään viikoittain Ruotsin TV4:n ”Techtorsdagissa” (Tekniikkatorstai-ohjelmassa). Hän pyörittää myös podcastia”En hållbar podd” (kestävä podi), joka nimensä mukaisesti käsittelee kestävää kuluttamista.
– Synnyin nörttinä, Galli sanoo ja kertoo, kuinka kaikki alkoi 14-vuotiaana, kun hän sai pelikonsolin. Se oli kuin taikuutta.
— Jäin koukkuun, ei ollut mitään hauskempaa, se oli paratiisi. Laitteista ja peleistä tuli elämäni!
Leikki muuttui pian ajatukseksi siitä, että se voisi mahdollistaa kehityksessä mukana olon ja vaikuttamisen asioihin.
— Kun olin nuori, ei ollut coolia olla nörtti. Nyt ajattelen, että olin onnekas, kun pääsin tekniikan pariin niin aikaisin. Kaikki, mitä opin ensimmäisellä pelikonsolillani, on urani perusta.
Asiakysymyksiä messuvieraiden kanssa
Gallilla on ollut toimittajana useissa ruotsalaisissa teknologiasivustoilla. Hän on raportoinut eri puolilta maailmaa pidetyistä teknologiamessuilta kaikkea videopeleistä kvanttitietokoneisiin. Nörttiys on ollut jo pitkään käsite.
— Ainutlaatuisia erikoisosaamista on vaikea voittaa, Galli sanoo.
Lisäksi asioiden selittäminen niin, että kaikki ne ymmärtävät ja pysyvät mukana, on myös oma taitonsa.
— Odotan todella innokkaasti Scanpackiä, ammattilaisten ja tiedonhaluisten vieraiden tapaamisia sekä keskustelujen moderointia. Rakastan messuja, joissa tapaamme ja syvennämme osaamistamme.
Galli tietää hyvin, että muut eivät ehkä ajattele niin kuin hän tai muilla ei ole samoja taustatietoja aiheista, joiden kanssa hän on ollut tekemisissä lapsesta asti.
— Mielestäni minun tehtäväni on saada kaikki ymmärtämään käsiteltävät aiheet. Yleisö, joka tuntee olonsa turvalliseksi, uskaltaa kysyä. Näin toimin itse. Jos käännät ja väännät asiakysymyksiä, voit päästä aiheessa kuin aiheessa niin pitkälle kuin haluat.
Tietysti tekoäly on alan tulevaisuus
Gallin tapaiselle teknologioista ja innovaatioista kiinnostuneelle Scanpack ei ole vain työpaikka. Se on hänelle tilaisuus oppia lisää.
— Olen kiinnostunut tapaamaan iloisia ihmisiä ja odotan antoisia keskusteluja ja paljon uutta oppia. Aion kysyä asioita, joita itsekin pohdin: kuinka voin kuluttajana tietää, mikä on parasta tulevaisuudessa, miten meidän on tehtävä yhteistyötä saavuttaaksemme tavoitteet ja mitä vaikeuksia kohtaamme matkalla!
Galli aikoo syventyä tekoälyn maailmaan ja toivoo oppivansa lisää siitä, miten tekoälyä voi käyttää hyväksi pakkausteollisuudessa.
— Pidän itsestään selvänä, että tekoäly on alan tulevaisuutta. On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, miten voimme esimerkiksi optimoida kuljetukset vähentämällä ilmaa pakkauksissa tai kuinka teknologian voi integroida pakkausprosesseihin ja robotit automatisoivat työvaiheita. Toivon saavani lisää tietoa tästä aiheesta Scanpack-messuilla.
Toinen tärkeä aihe Gallille on kestävä pakkausteollisuus.
— Ajattele kaikkea sitä pakkaamista, joka kuuluu elämäämme. Vaikka nämä korkit, joiden pitää pysyä paikoillaan, vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme, mutta kuinka suuri vaikutus niillä lopulta on? Meidän on puhuttava asiasta enemmän ja siitä miten suuria vaikutuksia sillä on. Kaikkien täytyy ymmärtää, mitä tapahtuu tässä hetkessä ja myös mitä vaikutuksia sillä on tulevaisuudessa.
Älypakkauksia verkkokaupassa
Galli on katsellut kestäviä pakkausvaihtoehtoja etenkin verkkokauppojen pakettiautomaateissa ja sitä, miten niitä käytetään. Ehkäpä tilatut tuotteet voisi tulevaisuudessa noutaa suoraan automaateista ilman tarpeetonta pakkaamista.
— Tämä mahdollisuus voi olla merkittävä. Olen täysin varma siitä, että jos optimoimme toimituksia, voimme myös vaikuttaa kaupunkikuvaan ja siihen, miten käsittelemme näitä toimituksia.
— Meidän kaikkien on tarkasteltava omaa kulutustamme. Yritän ajatella ostavani vain sen, mitä todella tarvitsen. Se kuulostaa helpolta, mutta sanoisin, että se on haaste. Kun sitten teemme ostoksia, meidän pitäisi myös olla tietoisia siitä, miten tuote on pakattu.
Kysyttäessä onko hänellä suosikkipakkausta, Galli vastaa nauraen, ettei hän voi nimetä yhtä ”niin vain”, mutta jos pakkaus täyttää tarkoituksensa, silloin hän on tyytyväinen.
— Tämä saa minut ajattelemaan hauskaa juttua TikTokissa. Siellä vitsaillaan siitä, kuka keksi jauhopakkauksen, joka aina repeää ja jauhoja on kaikkialla, kun niitä kaataa ulos pussista. Ja miksi pussi on näyttänyt samalta kaikkina aikoina? Pakkauksesta aiheutuu paljon hävikkiä, mutta ehkä se on silti oikea ratkaisu ilmaston kannalta ja miten jauhot parhaiten säilyvät. Eikö olisikin mielenkiintoista saada tietää, ratkaisukeskeinen Galli kysyy ja on varma siitä, etteivät jauhopussit ole hänen juttunsa:
— Pidän siitä, että minulla on kauniita purkkeja keittiössäni, ne pakattu älykkäästi, niissä ei mene mitään hukkaan ja näen, mitä niiden sisällä on!
(Kerroimme Gallille, että jauhopussin kehitti Åkerlund & Rausing. Jo 1930-luvulla Ruben Rausing aloitti ruotsalaisen jauhomyllyteollisuuden kehittämisen saadakseen myllyt myymään jauhot tehdaspakattuina, ja lopulta pussi tuli markkinoille. Toim. huom.)
Teksti: Bo Wallteg