Juomapakkaukset tuottavat merkittävän osuuden Alkon tuotteiden ilmastovaikutuksista, todetaan Alkon julkaisemassa tiekartassa kohden juomapakkauspäästöjen puolittamista. Koko Alkon arvoketjussa 53 % ilmastopäästöistä syntyy juomien valmistuksesta ja 24 % juomapakkausten valmistamisesta (lähde: Alkon ilmastovaikutusselvitys 2020). Kun asiaa tarkastellaan viinien osalta, pakkauksen osuus ympäristövaikutuksesta on lähes puolet (46 %) (lähde: Environmental impacts of alcoholic beverages 2016).
Alkolla on suoraviivaisempi vaikutusmahdollisuus juomien pakkaamiseen kuin esimerkiksi juoman valmistusprosesseihin, ja siksi tavoite koskee juomapakkauksista aiheutuvia ilmastopäästöjä.
Alko tunnistaa kasvavan paineen entistä vaikuttavampien toimenpiteiden toteuttamiseksi ilmastokriisin hillitsemisessä. Yhtiön lmastoselvityksen mukaan suurimmat ilmastopäästöt syntyvät juomatuotannossa, ja pakkausten lisäksi myös juomatuotannon päästöjen pienentäminen tulee olemaan merkittävässä osassa alko ilmasto- ja ympäristötyötä.
Tavoitteena päästöjen puolittaminen
Vuonna 2020 juomapakkaukset muodostivat yhteensä 24 % eli 35 181,4 tCO2e kokonaishiilijalanjäljestä. Juomapakkaustiekartan mittarina on ilmastopäästöt (tCO2e) miljoonaa myytyä juomalitraa kohden, joka vuoden 2020 osalta oli 380 tCO2e / miljoona myytyä juomalitraa.
Tavoitteena on pienentää juomapakkauspäästöt 2030 loppuun mennessä puoleen vuoden 2020 tasosta. Tämä tarkoittaa, että juomapakkauspäästöjen tulisi olla 190 tCO2e / miljoona myytyä juomalitraa viimeistään vuoden 2030 osalta.
Päästövähennyksen lisäksi juomapakkaustiekartan tavoitteena on mahdollistaa asiakkaan ilmaston kannalta vastuullisemman tuotevalinnan tekeminen entistäkin vaivattomammin.