Suomen Pakkaustuottajille tuottajayhteisöstatus

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-10-03
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Suomen Pakkaustuottajat Oy (SPT) on ensimmäinen uudistuneen jätelain mukainen monimateriaalituottajayhteisö. Yhtiön tavoitteena on kehittää pakkausten kierrätystä entistä kustannustehokkaammaksi tuottajavastuullisten yritysten tarpeita ja toiveita kuunnellen.

Pirkanmaan ELY-keskus on hyväksynyt Suomen Pakkaustuottajat (SPT) Oy:n tuottajarekisteriin ja yhtiö on aloittanut toimintansa kaikki pakkausmateriaalit kattavana tuottajayhteisönä. Aiemmin muovilla, metallilla, kuidulla, lasilla ja puulla oli kullakin oma tuottajayhteisönsä.

Projekti meni suunnitellusti maaliin. Suomen Pakkaustuottajat Oy on maamme ensimmäinen uudistuneen jätelain mukainen monimateriaalituottajayhteisö, iloitsee toimitusjohtaja Pekka Tommola.

Pakkausten tuottajavastuu on yrityksille lakisääteinen velvoite. Tuottajavastuullisia ovat yritykset, jotka pakkaavat Suomessa tai maahantuovat pakattuja tuotteita, sekä ulkomaiset yritykset, jotka myyvät tuotteitaan Suomeen etäkaupalla. Tuottajayhteisön tehtävä on huolehtia siihen liittyneiden tuottajavastuullisten yritysten tuottajavastuuvelvoitteista.

Tuottajavastuullisen yrityksen etu on kaiken keskiössä. Haluamme kuunnella asiakkaitamme ja olla aktiivisesti mukana kehittämässä ennakkoluulottomasti innovatiivisia, entistä tehokkaampia ratkaisuja pakkausten kierrätykseen. Olemme myös aktiivisesti mukana kierrätyksen kehityshankkeissa, kuvailee Tommola SPT:n toiminnan kulmakiviä.

Yksi työkalu tähän ovat SPT:n materiaalijaostot. Kullekin pakkausmateriaalille on oma jaostonsa, jonka asiantuntijajäsenet edustavat monipuolisesti kyseisen materiaalin kierrätyksen koko arvoketjua ja pakkausratkaisuosaamista.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy huolehtii SPT:n kumppanina ekopisteverkostosta, lasin kierrätyksestä, pakkausraportoinnista, asiakaspalvelusta, laskutuksesta, viestinnästä ja yhteydenpidosta tuottajavastuullisten yritysten kanssa.

Strateginen kumppanuutemme Ringin kanssa selkeyttää ja tehostaa yhteistyötämme entisestään. Huolehdimme yhdessä Ringin ja muiden kumppaneidemme kanssa siitä, että pakkausmateriaalikohtaiset kierrätystavoitteet täyttyvät kustannustehokkaasti ja vastuullisesti, toteaa Tommola.

Yksi SPT:n vahvuuksista on henkilöstö, jolla on kymmenien vuosien kokemus tuottajavastuuasioista, kierrätyksestä ja jätehuollosta. Materiaalikohtaisten tuottajayhteisöjen konkarit Jukka Ala-Viikari, Satu Estakari, Eija Jokela ja Juha-Pekka Salmi ovat siirtyneet SPT:n palvelukseen. Muovinkierrätyksestä vastaa materiaalipäällikkö Sanna Peltola ja projektipäällikkönä jatkaa Anne Lojamo.

Muovipakkausten talteenoton ja kierrätyksen järjestäminen on ollut yksi SPT:n uusia tehtäviä ja syksyn aikana on tehty paljon, jotta verkosto on valmiina määräaikaan mennessä. Ekopisteverkoston laajennus yhdessä Ringin kanssa etenee suunnitellusti ja kierrätysratkaisut ovat valmiina. SPT tekee aktiivista yhteistyötä kumppaneiden ja alan eri toimijoiden kanssa tehokkaan kierrätysjärjestelmän rakentamiseksi.

Suomen Pakkaustuottajat Oy vuonna 2021 perustettu voittoa tavoittelematon yhtiö, joka hoitaa siihen liittyneiden pakkaajien ja pakattujen tuotteiden maahantuojien lakisääteiset tuottajavastuuvelvoitteet. Yhtiö kehittää ja hoitaa pakkausten kierrätystä mahdollisimman tehokkaasti ja vastuullisesti. Tuottajayhteisöt Mepak-Kierrätys Oy (Mepak), Puupakkausten Kierrätys PPK Oy (PPK) ja Suomen Kuitukierrätys Oy (SUK) ovat fuusioituneet Suomen Pakkaustuottajiin 30.9.2022. Lisäksi SPT jatkaa Suomen Keräyslasiyhdistys ry:n (SKY) toimintoja. Muutoksen taustalla on heinäkuussa 2021 voimaan astunut jätelain uudistus, jonka mukaan pakkausten tuottajayhteisön on katettava kaikki pakkausmateriaalit.

 

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja. He ovat valmiita käyttämään niiden ostamiseen enemmän rahaa, kulkemaan pidemmän matkan niitä hankkiessaan ja näkemään muutenkin ylimääräistä vaivaa varmistaakseen, että heidän ostoksensa sisältävät ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli

Läpinäkyvä eristepakkaus on ympäristöystävällisempi kuin värikäs

Rockwool vaihtoi punavalkoiset eristepakkauksensa läpinäkyviin. Se säästi väriaineita ja lisäsi kierrätettävyyttä.
Rockwool ennen ja jälkeen

Landa Printingiltä jättiyllätys Drupan tiedotustilaisuudessa

Yllättävien myyntilukujen ja kahden uuden painokoneen esittelyn myötä Landa nousi yhdeksi suurimmista yllättäjistä Pre-Drupan tiedotustilaisuudessa Düsseldorfissa maaliskuun lopussa. Packnews oli paikalla.
Landa_01x