Suomeen uusi pakkausten tuottajayhteisö

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-10-11
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Heinäkuussa 2021 voimaan tullut uudistettu jätelaki edellyttää, että pakkausten tuottajayhteisö hoitaa kaikkien pakkausmateriaalien tuottajavastuun. Lakimuutosten johdosta pakkausten tuottajayhteisöt Mepak-Kierrätys Oy (Mepak), Puupakkausten Kierrätys PPK Oy (PPK), Suomen Keräyslasiyhdistys ry (SKY), Suomen Kuitukierrätys Oy (SUK) ja Suomen Uusiomuovi Oy (SUM) yhdistävät toimintonsa yhteen yhtiöön.

Suomen Pakkaustuottajat Oy (SPT) on rekisteröity kaupparekisterissä 3.9.2021. Yhtiön ovat perustaneet Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry, RaSi ry ja Väriteollisuus ry, jotka omistavat kaikki yhtä tai useampaa nykyistä tuottajayhteisöä. Perustamisvaiheen hallituksen muodostavat nykyisten tuottajayhteisöjen hallitusten puheenjohtajat Heli Tammivuori (pj.), Samu Hörkkä, Vesa Kärhä, Minna Liuksiala ja Kari Luoto.

Suomen Pakkaustuottajat Oy on voittoa tavoittelematon yhteisö, joka hoitaa siihen liittyneiden pakkaajien ja pakattujen tuotteiden maahantuojien lakisääteiset tuottajavastuuvelvoitteet (pois lukien palautusjärjestelmään kuuluvat pakkaukset). Mepak, PPK, SKY, SUK ja SUM jatkavat toimintaansa siihen saakka, kunnes Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on hyväksynyt SPT:n tuottajayhteisöksi ja nykyisten tuottajayhteisöjen liiketoiminnot velvoitteineen ja vastuineen ovat siirtyneet uudelle yhtiölle.

– Haluamme luoda mahdollisimman asiantuntevan ja tehokkaan tuottajayhteisön, jonka tavoitteena on pakkausten kustannustehokas ja vastuullinen kierrätys, kommentoi Suomen Pakkaustuottajat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heli Tammivuori.

Suomen Pakkaustuottajat Oy toimii alusta alkaen avoimesti ja käy yhdessä tuottajayhteisöjen kanssa vuoropuhelua eri viranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa. Keskustelut Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa tuottajayhteisö-statuksen hakuprosessista on aloitettu. Tuottajayhteisöjen yhdistyminen tapahtuu sen jälkeen, kun SPT on hyväksytty tuottajayhteisöksi. Yhdistymisen aikataulut täsmentyvät prosessin kuluessa.

Tuottajavastuullisille yrityksille tuottajayhteisöjen yhdistymisprosessi ei aiheuta muutoksia. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy hoitaa edelleen tuottajayhteisöjen puolesta muun muassa asiakaspalvelua, viestintää, pakkaustietojen keräystä ja tilastointia sekä ylläpitää Rinki-ekopisteverkostoa.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB