Suomeen uusi pakkausten tuottajayhteisö

JULKAISTU: 11. lokakuun 2021
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Heinäkuussa 2021 voimaan tullut uudistettu jätelaki edellyttää, että pakkausten tuottajayhteisö hoitaa kaikkien pakkausmateriaalien tuottajavastuun. Lakimuutosten johdosta pakkausten tuottajayhteisöt Mepak-Kierrätys Oy (Mepak), Puupakkausten Kierrätys PPK Oy (PPK), Suomen Keräyslasiyhdistys ry (SKY), Suomen Kuitukierrätys Oy (SUK) ja Suomen Uusiomuovi Oy (SUM) yhdistävät toimintonsa yhteen yhtiöön.

Suomen Pakkaustuottajat Oy (SPT) on rekisteröity kaupparekisterissä 3.9.2021. Yhtiön ovat perustaneet Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry, RaSi ry ja Väriteollisuus ry, jotka omistavat kaikki yhtä tai useampaa nykyistä tuottajayhteisöä. Perustamisvaiheen hallituksen muodostavat nykyisten tuottajayhteisöjen hallitusten puheenjohtajat Heli Tammivuori (pj.), Samu Hörkkä, Vesa Kärhä, Minna Liuksiala ja Kari Luoto.

Suomen Pakkaustuottajat Oy on voittoa tavoittelematon yhteisö, joka hoitaa siihen liittyneiden pakkaajien ja pakattujen tuotteiden maahantuojien lakisääteiset tuottajavastuuvelvoitteet (pois lukien palautusjärjestelmään kuuluvat pakkaukset). Mepak, PPK, SKY, SUK ja SUM jatkavat toimintaansa siihen saakka, kunnes Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on hyväksynyt SPT:n tuottajayhteisöksi ja nykyisten tuottajayhteisöjen liiketoiminnot velvoitteineen ja vastuineen ovat siirtyneet uudelle yhtiölle.

– Haluamme luoda mahdollisimman asiantuntevan ja tehokkaan tuottajayhteisön, jonka tavoitteena on pakkausten kustannustehokas ja vastuullinen kierrätys, kommentoi Suomen Pakkaustuottajat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heli Tammivuori.

Suomen Pakkaustuottajat Oy toimii alusta alkaen avoimesti ja käy yhdessä tuottajayhteisöjen kanssa vuoropuhelua eri viranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa. Keskustelut Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa tuottajayhteisö-statuksen hakuprosessista on aloitettu. Tuottajayhteisöjen yhdistyminen tapahtuu sen jälkeen, kun SPT on hyväksytty tuottajayhteisöksi. Yhdistymisen aikataulut täsmentyvät prosessin kuluessa.

Tuottajavastuullisille yrityksille tuottajayhteisöjen yhdistymisprosessi ei aiheuta muutoksia. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy hoitaa edelleen tuottajayhteisöjen puolesta muun muassa asiakaspalvelua, viestintää, pakkaustietojen keräystä ja tilastointia sekä ylläpitää Rinki-ekopisteverkostoa.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Vaahtoautot uuteen pussiin

Ahlgrens bilar -vaahtokarkit täyttävät 70 vuotta ja saavat syntymäpäivän kunniaksi uuden pakkauksen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.  
Bilar

Uusia työkaluja pakkausten ympäristövaikutusten luokitteluun

Antalis on kehittänyt Green Card ja Green Star SystemTM -työkalut, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta pakkausten ympäristövaikutusten vertailussa.
GREEN STAR SYSTEM_rgb_3

PackSummit Tampereella marraskuussa

PackSummit kerää pakkausalan toimijat saman katon alle 14.11.2023 Tampere-talossa. Tänä vuonna kokoonnutaan teemalla "Onko pakkauksesi vastuullinen vai viherpesty?"
PackSummit verkkosivujen materiaali

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat käyntiin

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.
metsä_kemi