Suomalaisen ruoan päivänä juhlitaan myös yrityksiä ja työpaikkoja

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-09-03
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Yksi työpaikka elintarvikeyrityksessä synnyttää peräti kolme työpaikkaa muualle ruuantuotannon ekosysteemiin. Vahvistamalla elintarviketeollisuuden edellytyksiä kasvaa ja uudistua vahvistetaan samalla työllisyyttä koko Suomessa.

Lauantaina 4. syyskuuta vietettävä Suomalaisen ruoan päivä nostaa ansaitusti juhlan aiheeksi erinomaiset kotimaiset elintarvikkeemme, ruoan ja juoman. Niitä ei kuitenkaan syntyisi ilman elintarviketeollisuuden yrityksiä ja osaavia työntekijöitä. Teemapäivänä onkin paikallaan juhlistaa jokaista maassamme toimivaa elintarvikeyritystä, joita on 1 800.

Elintarviketeollisuus työllistää Suomessa yhteensä 38 000 henkeä. Luku ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä alan yritysten välillinen vaikutus työllisyyteen on moninkertainen. Tiedetään, että yksi työpaikka elintarvikeyrityksessä synnyttää peräti kolme työpaikkaa muualle ruuantuotannon laajaan ekosysteemiin, muun muassa pakkausteollisuuteen.

– Elintarvikeyritysten mahtava kyky luoda työpaikkoja kerrannaisvaikutusten kautta ja synnyttää ympärilleen myönteistä taloudellista toimeliaisuutta ansaitsee huomiota nykyistä enemmän, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.

– Päättäjien kannattaa pitää tämä toimialan erityispiirre mielessään ja hyödyntää sitä, kun pohditaan, millä keinoin työllisyyttä voitaisiin parantaa Suomessa. Vahvistamalla elintarviketeollisuuden toimintaedellytyksiä vahvistetaan samalla työllisyyttä, Käkelä painottaa.

Ruokia ja juomia valmistavien yritysten työllisyysvaikutuksilla on merkitystä koko Suomelle, sillä elintarvikkeita valmistetaan jokaisessa maakunnassamme, niin kasvukeskuksissa kuin harvempaan asutuilla seuduilla.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox