Yksi työpaikka elintarvikeyrityksessä synnyttää peräti kolme työpaikkaa muualle ruuantuotannon ekosysteemiin. Vahvistamalla elintarviketeollisuuden edellytyksiä kasvaa ja uudistua vahvistetaan samalla työllisyyttä koko Suomessa.
Lauantaina 4. syyskuuta vietettävä Suomalaisen ruoan päivä nostaa ansaitusti juhlan aiheeksi erinomaiset kotimaiset elintarvikkeemme, ruoan ja juoman. Niitä ei kuitenkaan syntyisi ilman elintarviketeollisuuden yrityksiä ja osaavia työntekijöitä. Teemapäivänä onkin paikallaan juhlistaa jokaista maassamme toimivaa elintarvikeyritystä, joita on 1 800.
Elintarviketeollisuus työllistää Suomessa yhteensä 38 000 henkeä. Luku ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä alan yritysten välillinen vaikutus työllisyyteen on moninkertainen. Tiedetään, että yksi työpaikka elintarvikeyrityksessä synnyttää peräti kolme työpaikkaa muualle ruuantuotannon laajaan ekosysteemiin, muun muassa pakkausteollisuuteen.
– Elintarvikeyritysten mahtava kyky luoda työpaikkoja kerrannaisvaikutusten kautta ja synnyttää ympärilleen myönteistä taloudellista toimeliaisuutta ansaitsee huomiota nykyistä enemmän, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo.
– Päättäjien kannattaa pitää tämä toimialan erityispiirre mielessään ja hyödyntää sitä, kun pohditaan, millä keinoin työllisyyttä voitaisiin parantaa Suomessa. Vahvistamalla elintarviketeollisuuden toimintaedellytyksiä vahvistetaan samalla työllisyyttä, Käkelä painottaa.
Ruokia ja juomia valmistavien yritysten työllisyysvaikutuksilla on merkitystä koko Suomelle, sillä elintarvikkeita valmistetaan jokaisessa maakunnassamme, niin kasvukeskuksissa kuin harvempaan asutuilla seuduilla.