Styroxille kierrätysmahdollisuus

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-03-18
PÄIVITETTY: 2023-01-18


K-ruokakauppojen palvelutiskien tuorekalat tulevat kauppoihin styrox-laatikoissa, joita kertyy vuosittain yli miljoona kappaletta. K-ryhmä on lähtenyt nyt ensimmäisenä kaupan alan yrityksenä Suomessa pilotoimaan kalalaatikoiden kierrätystä yhteistyössä Lassila & Tikanojan ja eristealan yritys BEWIn kanssa. Kierrätysstyroxia hyödynnetään eristeteollisuuden raaka-aineena Suomessa. 

 EPS-muovin eli kansankielellä styroxin hyödyntämistä uusioraaka-aineiden valmistuksessa pidetään yleisesti haastavana ja yritysten styrox-pakkaukset päätyvät tavallisesti poltettavaksi energiajätteenä. K-ruokakauppojen styrox-kalalaatikoiden kierrätyspilotti käynnistyi helmikuun lopussa. Neljä viikkoa kestävässä pilotissa on mukana yhdeksän pääkaupunkiseudulla sijaitsevaa isoa K-ruokakauppaa.

– Ennen polttoon päätyneet kalalaatikot kierrätetään nyt kiertotalouden hengessä uusiksi tuotteiksi. Pilottijakson aikana saamme kiertoon noin 10 000 kalalaatikkoa. Etsimme jatkuvasti uusia ratkaisuja kiertotalouden edistämiseksi ja toivomme, että tulevaisuudessa styrox-kalalaatikoita voidaan alkaa kerätä laajemminkin, Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske kertoo.

Yksi pilotissa mukana olevista K-ruokakaupoista on vantaalainen K-Citymarket Jumbo.
– Haluamme olla omalta osaltamme edistämässä kiertotaloutta ja lähdimme siksi innolla mukaan tähän kokeiluun. Muovin vähentämiseksi osa kauppaan saapuvista kaloista kulkee jo puukuitupohjaisissa laatikoissa, mutta styrox-laatikoita kertyy edelleen paljon. Siksi onkin erittäin hienoa, että niille on löydetty nyt jatkokäyttöä, kertoo K-Citymarket Jumbon kauppias Sami Hertell.

Idea kalalaatikoiden kierrätyksestä syntyi Keskon ja L&T:n muovityöryhmässä, jossa etsitään ratkaisuja muovisille sivuvirroille K-ryhmän toiminnassa. L&T vastaa hankkeessa kalalaatikoiden keräilystä.
– Styrox on toimiva ratkaisu kylmäketjun säilyttämisessä, mutta hankalasti kierrätettävä. On hienoa, että olemme yhdessä löytäneet ratkaisun tämän haastavan materiaalin kierrättämiseen. Parhaat kiertotalousratkaisut syntyvät juuri yhteistyössä kumppaneiden kanssa, sanoo Lassila & Tikanojan asiakkuuspäällikkö Marko Turunen.

Keräilyn jälkeen kalalaatikoista puristetaan ilma ulos kuljettamisen ja käsittelyn helpottamiseksi BEWIn tehtaalla Tarvasjoella. Materiaali kuljetetaan L&T:n muovinkierrätyslaitokselle Merikarvialle, jossa lopputuloksena saadaan kierrätysraaka-ainetta eristeteollisuuden tarpeisiin. Koko prosessi tapahtuu kotimaassa ja sen valmiina tuotoksena syntyy eristelevyjä.

K-ryhmä sitoutunut edistämään kiertotaloutta

Kiertotalous on K-ryhmälle strateginen valinta ja yksi vastuullisuustyön kulmakivistä. Kiertotalouteen siirtyminen edellyttää yhä tehokkaampaa materiaalien kiertokulkua ja yritysten tiivistä yhteistyötä uusien ratkaisujen luomiseksi.

K-ryhmä on mukana maaliskuun alussa alkaneella elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumuksen uudella kaudella. Sitoumuksessa K-ryhmän tavoitteena on parantaa merkittävästi kierrätysastettaan. Kaikille K-ryhmän ruoka- ja rautakaupoille Suomessa tarjotaan mahdollisuus osallistua valtakunnalliseen keskitettyyn kiertotaloussopimukseen, jonka piirissä on jo yli 800 kauppaa ja K-ryhmän toimipaikkaa. Tällä hetkellä noin 80 % K-ruokakauppojen jätteestä kierrätetään.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli