Styroxille kierrätysmahdollisuus

JULKAISTU: 18. maaliskuun 2022
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


K-ruokakauppojen palvelutiskien tuorekalat tulevat kauppoihin styrox-laatikoissa, joita kertyy vuosittain yli miljoona kappaletta. K-ryhmä on lähtenyt nyt ensimmäisenä kaupan alan yrityksenä Suomessa pilotoimaan kalalaatikoiden kierrätystä yhteistyössä Lassila & Tikanojan ja eristealan yritys BEWIn kanssa. Kierrätysstyroxia hyödynnetään eristeteollisuuden raaka-aineena Suomessa. 

 EPS-muovin eli kansankielellä styroxin hyödyntämistä uusioraaka-aineiden valmistuksessa pidetään yleisesti haastavana ja yritysten styrox-pakkaukset päätyvät tavallisesti poltettavaksi energiajätteenä. K-ruokakauppojen styrox-kalalaatikoiden kierrätyspilotti käynnistyi helmikuun lopussa. Neljä viikkoa kestävässä pilotissa on mukana yhdeksän pääkaupunkiseudulla sijaitsevaa isoa K-ruokakauppaa.

– Ennen polttoon päätyneet kalalaatikot kierrätetään nyt kiertotalouden hengessä uusiksi tuotteiksi. Pilottijakson aikana saamme kiertoon noin 10 000 kalalaatikkoa. Etsimme jatkuvasti uusia ratkaisuja kiertotalouden edistämiseksi ja toivomme, että tulevaisuudessa styrox-kalalaatikoita voidaan alkaa kerätä laajemminkin, Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske kertoo.

Yksi pilotissa mukana olevista K-ruokakaupoista on vantaalainen K-Citymarket Jumbo.
– Haluamme olla omalta osaltamme edistämässä kiertotaloutta ja lähdimme siksi innolla mukaan tähän kokeiluun. Muovin vähentämiseksi osa kauppaan saapuvista kaloista kulkee jo puukuitupohjaisissa laatikoissa, mutta styrox-laatikoita kertyy edelleen paljon. Siksi onkin erittäin hienoa, että niille on löydetty nyt jatkokäyttöä, kertoo K-Citymarket Jumbon kauppias Sami Hertell.

Idea kalalaatikoiden kierrätyksestä syntyi Keskon ja L&T:n muovityöryhmässä, jossa etsitään ratkaisuja muovisille sivuvirroille K-ryhmän toiminnassa. L&T vastaa hankkeessa kalalaatikoiden keräilystä.
– Styrox on toimiva ratkaisu kylmäketjun säilyttämisessä, mutta hankalasti kierrätettävä. On hienoa, että olemme yhdessä löytäneet ratkaisun tämän haastavan materiaalin kierrättämiseen. Parhaat kiertotalousratkaisut syntyvät juuri yhteistyössä kumppaneiden kanssa, sanoo Lassila & Tikanojan asiakkuuspäällikkö Marko Turunen.

Keräilyn jälkeen kalalaatikoista puristetaan ilma ulos kuljettamisen ja käsittelyn helpottamiseksi BEWIn tehtaalla Tarvasjoella. Materiaali kuljetetaan L&T:n muovinkierrätyslaitokselle Merikarvialle, jossa lopputuloksena saadaan kierrätysraaka-ainetta eristeteollisuuden tarpeisiin. Koko prosessi tapahtuu kotimaassa ja sen valmiina tuotoksena syntyy eristelevyjä.

K-ryhmä sitoutunut edistämään kiertotaloutta

Kiertotalous on K-ryhmälle strateginen valinta ja yksi vastuullisuustyön kulmakivistä. Kiertotalouteen siirtyminen edellyttää yhä tehokkaampaa materiaalien kiertokulkua ja yritysten tiivistä yhteistyötä uusien ratkaisujen luomiseksi.

K-ryhmä on mukana maaliskuun alussa alkaneella elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumuksen uudella kaudella. Sitoumuksessa K-ryhmän tavoitteena on parantaa merkittävästi kierrätysastettaan. Kaikille K-ryhmän ruoka- ja rautakaupoille Suomessa tarjotaan mahdollisuus osallistua valtakunnalliseen keskitettyyn kiertotaloussopimukseen, jonka piirissä on jo yli 800 kauppaa ja K-ryhmän toimipaikkaa. Tällä hetkellä noin 80 % K-ruokakauppojen jätteestä kierrätetään.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Pakkauksen nestemäärä selville ilman kontaktia

Toppan on kehittänyt NFC-tunnisteen, jonka avulla pakkauksen sisällä oleva nestemäärä voidaan tunnistaa ilman kontaktia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (21)

Kahvia juodaan entistä tarkemmalla mitalla

Sunnuntaina 1.10.2023 vietetään kansainvälistä kahvipäivää.
Fredman_suodatinpussi keittimessä_vaaka

Juhlavuoden jakkara uuteen laatikkoon

Alvar Aallon suunnittelema klassikko, kolmijalkainen Jakkara 60 juhlii tänä vuonna 90-vuotiasta taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi myös jakkaran pakkaus uudistettiin.
Artek_tuolipakkaus_sislt

Ei legoja PET-pulloista

LEGO on keskeyttänyt aikeensa valmistaa legopalikoita kierrätetyistä PET-pulloista.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (18)