Stora Ensolle granuloidun ligniinin tuotantolinja Kotkaan

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-12-04
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Stora Enso investoi 14 miljoonaa euroa rakentaakseen ligniinin granulointi- ja pakkauslaitoksen. Ligniinirakeiden pakkaaminen ja käsittely on helpompaa verrattuna kuivana jauheena tai kosteana toimitettavaan ligniiniin. Stora Enson strategian mukaisesti ligniini on yksi tärkeimmistä innovaatioalueista luomaan kasvua uusille sovelluksille. Ligniinin uusia sovellusmahdollisuuksia ovat esimerkiksi energian varastointi, sidosaineet ja hiilikuidut. Granulointilaitos rakennetaan Stora Enson Sunilan tehtaan yhteyteen Kotkaan.

Ligniini on puun merkittävimpiä rakennusosia. Tällä hetkellä Sunilan tehtaalla valmistettava Lineo by Stora Enso -ligniini toimitetaan kuivana jauheena tai kosteana ligniininä. Sitä käytetään esimerkiksi fenolin korvaajana liimoissa, luonnollisena biopohjaisena bitumin korvaavana sidosaineena asfaltissa sekä biomuoveissa. Tulevaisuudessa sitä voidaan käyttää esimerkiksi biohiilen lähteenä energian varastointijärjestelmissä, kuten sähköisten ajoneuvojen akuissa, sekä biopohjaisena sidosaineena vanerissa ja hiilikuitujen materiaalina.

Ligniinin tuottaminen rakeina tehostaa tuotteen käsittelyä ja pakkaamista. Se myös lisää Stora Enson mahdollisuuksia korvata fossiilipohjaisia raaka-aineita ja tukee vastuullisempaa toimitusketjua.

– Investoinnin avulla voimme tarjota asiakkaille tehokkaampia tapoja käsitellä kuivaa ligniiniä ja toimittaa sitä suurissa säiliöissä. Sen lisäksi, että se alentaa pakkaus- ja kuljetuskustannuksia, ligniinirakeiden pakkaaminen on helpompaa ja nopeampaa verrattuna tämänhetkiseen kuivaan jauheeseen, joka vaatii erikoislaitteita, kertoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström.

Granulointilaitoksen rakentaminen aloitetaan arviolta vuoden 2021 toisen kvartaalin loppuun mennessä, ja laitoksen arvioitu valmistumisaika on vuoden 2022 toisen kvartaalin aikana. Stora Enson Sunilan tehdas on valmistanut ligniiniä teollisessa mittakaavassa vuodesta 2015 alkaen. Tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia. Stora Enso on maailman suurin kraftligniinin tuottaja.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Kaksoisetiketit pelastavat oluen

Jos sinulle jäi yksi tai useampi pullo Eriksbergin jouluolutta pyhien jälkeen, voit muuttaa ne yksinkertaisella kädenliikkeellä pääsiäisoluiksi. Carlsberg ja Eriksberg ovat miettineet tämän asian tarkoin.
julpaskolen_pressbild-1x

Jaakko Nikkilä valittiin Billerud Europen toimitusjohtajaksi

Billerud on nimittänyt Jaakko Nikkilän Billerud Europen toimitusjohtajaksi ja konsernin johtoryhmän jäseneksi.
Jakkox

Tässä on vuoden 2025 Pantone-väri

Pantone Color Instituutti valitsi Mocha Moussen vuoden 2025 Pantone-väriksi
PTN_COY_Hero_Primary_Cropping_1920x1080_2024-0911

HolyGrail 2.0 lisää kiertotaloutta digitalisoimalla pakkaukset

AIM:n (European Brands Association) projektipäällikkö Jan ’t Hart esitteli mielenkiintoista HolyGrail 2.0 -projektia AIPIA World Congress 2024 -tapahtumassa Amsterdamissa. Siinä käytetään digitaalisia vesileimoja, jotta pakkausjäte voitaisiin lajitella tarkemmin ja samalla kierrätyksen laatu nousisi. Tavoitteena on parantaa kiertotaloutta.
Lenor-codes