Borealis Polymers on käynnistänyt ohjelman, jossa yhteistyössä nykyisten ja uusien kumppaneiden kanssa johdetaan muoviteollisuuden muutosta kohti kestävää tulevaisuutta. Yrityksen keväällä alkaneen SPIRIT -ohjelman (Sustainable Plastics Industry Transformation) tarkoituksena on kehittää muoviteollisuutta siirtymään kohti uusiutuvia raaka-aineita, kierrätystä ja hiilineutraaliuteen perustuvaa muovin valmistusta ja käyttöä.
SPIRIT-ohjelma pyrkii muuttamaan koko muoviteollisuuden, jotta muovia voitaisiin tulevaisuudessa valmistaa ilman öljypohjaisia raaka-aineita.
Tämä on Jari Lehtisen mukaan alalle elämän tai kuoleman kysymys. Lehtinen vetää vihreään siirtymään tähtäävää hanketta Borealiksella.
– Muovien dilemmahan on, että yhtäältä niillä on paljon hyviä ominaisuuksia, jotka auttavat säästämään maapallon resursseja esimerkiksi juomavesiputkistoissa turvaamassa puhtaan veden saantia tai sähkökaapeleissa eristeenä. Ruokahävikkikin olisi valtava ilman suojaavia muovipakkauksia.
Ja sitten on se kääntöpuoli: muovit on nostettu syystäkin tikunnokkaan niiden valmistuksen ja polttamisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen ja maailman merien roskaantumisen vuoksi.
Maksimoidaan arvo, minimoidaan haitat
– Me Borealiksella kuitenkin uskomme vahvasti, että on mahdollista tehdä muovien positiivinen vallankumous, jossa maksimoidaan muovin arvo ja suorituskyky, mutta minimoidaan materiaalin haitalliset vaikutukset maapallolle. Aivan varmasti siirtymä kohti kestävää kehitystä on muoviteollisuuden agendalla globaalisti ainakin seuraavat 20 vuotta, Lehtinen uskoo.
Vihreän siirtymän tavoite on kirjattu Borealiksen strategiaan: yrityksellä on halu ottaa johtava rooli koko muoviteollisuutta koskevassa suuressa muutoksessa. SPIRIT -ohjelmaan panostetaan Borealiksella 50 miljoonaa euroa.