Spirit-ohjelma - muoviteollisuus kohti kestävämpää tulevaisuutta

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-10-17
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Borealis Polymers on käynnistänyt ohjelman, jossa yhteistyössä nykyisten ja uusien kumppaneiden kanssa johdetaan muoviteollisuuden muutosta kohti kestävää tulevaisuutta. Yrityksen keväällä alkaneen SPIRIT -ohjelman (Sustainable Plastics Industry Transformation) tarkoituksena on kehittää muoviteollisuutta siirtymään kohti uusiutuvia raaka-aineita, kierrätystä ja hiilineutraaliuteen perustuvaa muovin valmistusta ja käyttöä.
SPIRIT-ohjelma pyrkii muuttamaan koko muoviteollisuuden, jotta muovia voitaisiin tulevaisuudessa valmistaa ilman öljypohjaisia raaka-aineita.

Tämä on Jari Lehtisen mukaan alalle elämän tai kuoleman kysymys.  Lehtinen vetää vihreään siirtymään tähtäävää hanketta Borealiksella.
– Muovien dilemmahan on, että yhtäältä niillä on paljon hyviä ominaisuuksia, jotka auttavat säästämään maapallon resursseja esimerkiksi juomavesiputkistoissa turvaamassa puhtaan veden saantia tai sähkökaapeleissa eristeenä. Ruokahävikkikin olisi valtava ilman suojaavia muovipakkauksia.
Ja sitten on se kääntöpuoli: muovit on nostettu syystäkin tikunnokkaan niiden valmistuksen ja polttamisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen ja maailman merien roskaantumisen vuoksi.
Maksimoidaan arvo, minimoidaan haitat
– Me Borealiksella kuitenkin uskomme vahvasti, että on mahdollista tehdä muovien positiivinen vallankumous, jossa maksimoidaan muovin arvo ja suorituskyky, mutta minimoidaan materiaalin haitalliset vaikutukset maapallolle. Aivan varmasti siirtymä kohti kestävää kehitystä on muoviteollisuuden agendalla globaalisti ainakin seuraavat 20 vuotta, Lehtinen uskoo.
Vihreän siirtymän tavoite on kirjattu Borealiksen strategiaan: yrityksellä on halu ottaa johtava rooli koko muoviteollisuutta koskevassa suuressa muutoksessa. SPIRIT -ohjelmaan panostetaan Borealiksella 50 miljoonaa euroa.

Lue lisää Pakkaus-lehden artikkelista

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB