Juomavalmistaja Sinebrychoff siirtyi maaliskuussa käyttämään valmistamissaan Bonaqua-juomissa puolen litran pulloja, jotka on valmistettu sataprosenttisesta kierrätysmuovista. Käytön jälkeen pullon voi palauttaa muiden pullojen tavoin kauppaan, mistä se kiertää käytettäväksi uudelleen. Kierrätetyn muovin avulla voidaan pienentää pakkauksien ilmastovaikutuksia, vähentää muovin päätymistä roskaksi ja edistää kiertotaloutta.
Kierrätysmateriaalista valmistettujen Bonaqua-pullojen ansiosta Sinebrychoff käyttää vuosittain fossiilisista raaka-aineista valmistettavaa uutta muovia keskimäärin 210 000 kiloa vähemmän kuin jos pullot valmistettaisiin neitsytmuovista. Kierrätetyn pullon hiilijalanjälki on myös noin 30 prosenttia pienempi kuin uudesta muovista valmistetun. Siitä huolimatta kierrätysmuovin käyttö pulloissa ei vielä ole kovin yleistä Suomessa.
Euroopan komissio on laatinut toimintasuunnitelman, jolla pyritään vauhdittamaan Euroopan siirtymistä kiertotalouteen. Juomapakkauksissa käytettävästä muovista 25 prosenttia on oltava kierrätettyä vuoteen 2025 mennessä, ja 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Suomessa on kansainvälisesti edistyksellinen pullojen pantti- ja palautusjärjestelmä, mikä tarjoaa hyvät edellytykset kehittää kiertotaloutta ja pakkauksien kierrätystä. Muovipulloissa palautusaste on tällä hetkellä hieman yli 90 prosenttia, mutta juoma-alan tavoite on saada se lähelle sataa prosenttia.
Elintarviketasoiselle kierrätetylle materiaalille on asetettu tiukat lakisääteiset puhtauskriteerit. Korkealaatuisen kierrätetyn muovin saatavuus on vielä haastavaa, mutta pullojen takaisinkeräyksen yleistyessä maailmalla myös kierrätetyn materiaalin saatavuus paranee.
Sinebrychoffin pakkauskehityksestä voit lukea lisää Pakkaus-lehden 7/2019 artikkelista.