Sataprosenttisesti kierrätetty vesipullo

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2020-05-26
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Juomavalmistaja Sinebrychoff siirtyi maaliskuussa käyttämään valmistamissaan Bonaqua-juomissa puolen litran pulloja, jotka on valmistettu sataprosenttisesta kierrätysmuovista. Käytön jälkeen pullon voi palauttaa muiden pullojen tavoin kauppaan, mistä se kiertää käytettäväksi uudelleen. Kierrätetyn muovin avulla voidaan pienentää pakkauksien ilmastovaikutuksia, vähentää muovin päätymistä roskaksi ja edistää kiertotaloutta.

Kierrätysmateriaalista valmistettujen Bonaqua-pullojen ansiosta Sinebrychoff käyttää vuosittain fossiilisista raaka-aineista valmistettavaa uutta muovia keskimäärin 210 000 kiloa vähemmän kuin jos pullot valmistettaisiin neitsytmuovista. Kierrätetyn pullon hiilijalanjälki on myös noin 30 prosenttia pienempi kuin uudesta muovista valmistetun. Siitä huolimatta kierrätysmuovin käyttö pulloissa ei vielä ole kovin yleistä Suomessa.

Euroopan komissio on laatinut toimintasuunnitelman, jolla pyritään vauhdittamaan Euroopan siirtymistä kiertotalouteen. Juomapakkauksissa käytettävästä muovista 25 prosenttia on oltava kierrätettyä vuoteen 2025 mennessä, ja 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Suomessa on kansainvälisesti edistyksellinen pullojen pantti- ja palautusjärjestelmä, mikä tarjoaa hyvät edellytykset kehittää kiertotaloutta ja pakkauksien kierrätystä. Muovipulloissa palautusaste on tällä hetkellä hieman yli 90 prosenttia, mutta juoma-alan tavoite on saada se lähelle sataa prosenttia.

Elintarviketasoiselle kierrätetylle materiaalille on asetettu tiukat lakisääteiset puhtauskriteerit. Korkealaatuisen kierrätetyn muovin saatavuus on vielä haastavaa, mutta pullojen takaisinkeräyksen yleistyessä maailmalla myös kierrätetyn materiaalin saatavuus paranee.

Sinebrychoffin pakkauskehityksestä voit lukea lisää Pakkaus-lehden 7/2019 artikkelista.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva

Uusi ammatillinen etäkoulutus tarjoaa elinkaariarviointia pakkausalalle

Elokuun lopulla 2023 käynnistyi uusi pakkausteollisuuden arvoketjuun keskittyvä ammatillinen koulutus Haganäsin koulussa Älmhultissa. Nyt koulutuspäällikkö Finn Toompuu on saanut luvan järjestää lyhyen etäkoulutuksen aiheesta elinkaariarviointi (LCA, Life cycle assessment) pakkausteollisuudelle. Kysyimme Finniltä muutamia kysymyksiä tästä koulutuksesta.
LCA utbilding

Nordvalls investoi toiseen HP Indigo V12 -painokoneeseen Drupa-messuilla

Muutama kuukausi sitten painotalo Nordvalls Etikett hankki HP Indigo V12 -painokoneen. Düsseldorfin Drupa-messuilla varmistui, että yritys ostaa toisen saman mallin koneen.
Nordvalls-1536x1024x