Ruuan raaka-aineen alkuperän pitää edelleenkin näkyä pakkauksessa

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-05-15
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Kuluttajat tarvitsevat tietoa elintarvikkeiden alkuperästä valintojensa pohjaksi. Elintarvikkeen pääainesosan alkuperämaan ilmoittamista koskeva EU-asetus ei kuitenkaan vastaa kaikilta osin niitä alkuperämerkintävaatimuksia, joiden mukaan Suomessa on viime vuosina toimittu. Siksi maa- ja metsätalousministeriö esitti komissiolle kansallisen asetuksen jatkamista. Nyt maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on säädetty, että alkuperän ilmoittamista koskeva asetus on voimassa vuoden 2021 loppuun.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut 12.5.2020 elintarvikkeiden alkuperämerkintöjä koskevan asetuksen, joka varmistaa, että kansalliset asetukset pysyvät edelleen voimassa.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella velvoitettiin vuonna 2017 ilmoittamaan valmiiksi pakattujen Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden ainesosana käytetyn lihan sekä maidon ja maitotuotteiden ainesosana käytetyn maidon alkuperämaa. Asetus säädettiin komission edellyttämällä tavalla määräaikaiseksi, ja sen voimassaolo jatkui maaliskuun 2020 loppuun asti.

Huhtikuusta 2020 alkaen sovellettava elintarvikkeen pääainesosan alkuperämaan ilmoittamista koskeva EU-asetus ei kuitenkaan vastaa kaikilta osin niitä alkuperämerkintävaatimuksia, joiden mukaan Suomessa on viime vuosien aikana toimittu. Tästä syystä maa- ja metsätalousministeriö lähetti komissiolle ehdotuksen kansallisen asetuksen voimassaolon jatkamisesta vuoden 2021 loppuun. Ilmoitusmenettelyyn liittyvistä teknisistä syistä asetuksen voimassaoloa jatkettiin ensin 15.5.2020 asti. Nyt maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on säädetty, että asetus on voimassa 31.12.2021 asti.

–  Suomi on määrätietoisesti eri yhteyksissä esittänyt, että elintarvikkeiden alkuperämerkinnöistä tulee säätää ensisijaisesti EU-lainsäädännössä. Harmonisoiduilla säännöksillä varmistettaisiin vaatimusten johdonmukainen soveltaminen kaikissa EU-jäsenvaltioissa. Koska alkuperämerkintöjä koskevaa EU-lainsäädäntöä ei vielä ole kehitetty toivotulla tavalla, Suomi lisää alkuperämaatiedon läpinäkyvyyttä kansallisilla asetuksilla. Vaikuttamistyötä EU-tasolla kuitenkin jatketaan, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

– Kuluttajat tarvitsevat valintojensa tueksi riittävästi tietoa elintarvikkeiden ja niiden ainesosien alkuperämaasta. Myös kuluttajatutkimusten valossa pakolliset alkuperämerkinnät ovat perusteltuja. Olisi perusteetonta heikentää alkuperämaata koskevan tiedon saantia tässä vaiheessa, kun kuluttajat ovat tottuneet tiedon saamaan, toteaa elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm maa- ja metsätalousministeriöstä.

Komission odotetaan julkistavan vuoden 2020 aikana Euroopan vihreän kehityksen ohjelman mukaisen Pellolta pöytään -strategian, jossa on tarkoitus linjata, kuinka kuluttajille voitaisiin antaa nykyistä paremmin tietoa kestävien valintojen tueksi esimerkiksi elintarvikkeiden alkuperästä, ravintoarvosta ja ympäristöjalanjäljestä.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriön tiedote

Lisätietoa merkinnöistä: Ruokavirasto

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB