Tuhannen työntekijän ruokavirasto aloittaa toimintansa vuoden 2019 alusta. Ruokaviraston tehtävänä on edistää, valvoa ja tutkia elintarvikkeiden sekä maa- ja metsätalouden tuotantopanosten turvallisuutta ja laatua, eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä kasvinterveyttä.
Virasto vastaa Euroopan unionin maataloustuki- ja maaseuturahastojen varojen käytöstä Suomessa, toimii Suomen maksajavirastona ja hallinnoi EU- ja kansallisia tukia.
Elintarviketurvallisuusvirastosta, Maaseutuvirastosta ja osasta Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta syntyvän Ruokaviraston toiminta käynnistyy 1.1.2019.
Uuden viraston visuaalinen ilme on lyöty lukkoon. Sen suunnittelivat Helena Valtonen, Aki Kiminki ja Kiia Olin Solita Oy:stä. Solita toteuttaa myös viraston verkkopalvelut, joiden konseptoinnissa visuaalisen ilmeen ratkaisut näkyvät. Ilme viedään myös viraston 76 tietojärjestelmään.
Ruokaviraston logo Valmiina pöydässä kuvastaa tiedotteen mukaan viraston tehtävien kirjoa ja palvelulähtöisyyttä: koko elintarvikeketjua pellolta pöytään ja takaisin, elävää maaseutua, kaupunkia ja yrittäjyyttä, laajaa asiantuntemusta ja tutkimusta. Logosta voi tunnistaa niin lautasen, tien, pellon, DNA:n, naudan, kuusenkerkän tai tähkän kuin auringonkin. Pääväreiksi tulevat murrettu sininen, olki ja vadelma, jotka kuvastavat turvallisuutta, asiantuntijuutta ja palvelua.