Ruokakassivertailu paljastaa ostosten ilmastovaikutukset

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2022-02-09
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Tuore selvitys vertailee suomalaisten ostamien ruokakassien ravintosisältöä ja hiilipäästöjä: mitä monipuolisempi ruokakassi, sitä varmemmin se on myös ravitsemuksellisesti rikkaampi ja ympäristön kannalta fiksumpi. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK tilasi selvityksen ympäristölaskentaan erikoistuneelta Envitecpolis Oy:lta. Ruokakassit pohjautuvat S-ryhmän ostodataan.

Selvityksessä laskettiin ruokakasseille ravintoaineiden määrät, hiilipäästöt sekä nämä molemmat huomioiva vertailuluku eli CO2-ravintoainetiheysindeksi. Neljä ruokakassia muodostettiin esimerkinomaisesti kunkin kotitalousryhmän suosimista tuotteista S-ryhmän ostodatan painotusten mukaan.

– Ravitsemuksesta ja ruoan hiilipäästöistä puhutaan paljon erikseen, mutta niitä tulisi tarkastella myös yhdessä. Mitä monipuolisemmin ruokakassissa on elintarvikkeita, sitä paremmin saa erilaisia ravintoaineita ja sitä vähemmän ostoksissa korostuvat yksittäisen tuotteen hiilipäästöt, kertoo selvityksen tehnyt Senja Arffman, laillistettu ravitsemusterapeutti ja hiililaskennan johtava asiantuntija Envitecpolisilta.

Valikoidut kotitalousryhmät olivat: 34-vuotias isossa kaupungissa asuva sinkku tai pariskunta, lapsiperheellisten ruokakassi koko Suomen alueelta, 35–64-vuotiaiden taajama-alueella asuva pientalous sekä maaseudulla asuva yli 64-vuotiaiden pientalous. Yksi kasseista laadittiin suomalaisten ravitsemussuositusten pohjalta suositeltavia ruokavalintoja käyttäen. Kassi muodostettiin sekaruokavalion mukaan. Kassin sisältöä ei arvioitu suositusten mukaiseksi ravintoainetasolla.

Ravintosuosituskassi pärjäsi parhaiten

Ravitsemussuositusten mukainen sekasyöjän ruokakassi pärjäsi ravintoaineiden ja hiilipäästöjen vertailun kannalta parhaiten. Tässä kassissa ostoslista on monipuolisin: kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyvätuotteita ja erilaisia proteiininlähteitä. Mukaan mahtuu myös herkuttelutuotteita.

Alle 34-vuotiaiden kaupunkilaisten ostojen pohjalta tehdyn kassin CO2-ravintoainetiheysindeksi ylsi melkein tasoihin suositusten mukaisen kassin kanssa. Tässä kassissa on myös muita ryhmiä monipuolisemmin hedelmä- ja vihannesosaston tuotteita. Proteiininlähteet olivat kasviproteiinit, kala ja kananmunat.

Lapsiperheiden ja iäkkäiden ruokakasseista eniten päästöjä

Erityisesti maaseudulla asuvien ikäihmisten ostosten pohjalta laadittu ruokakassi jäi ravitsemuksellisesti muita heikommaksi. Lapsiperheiden ruokakassissa korostuvat maitotaloustuotteet ja eläinperäiset proteiininlähteet, mikä nostaa ravintoaineiden saantia, mutta samalla myös hiilipäästöjen osuutta. Viljojen, kasvisten, hedelmien ja marjojen osuus oli tässä ruokakassissa puolestaan yksipuolisempi.

Kun hiilipäästöt suhteutetaan ravintoaineiden saantiin, herkuttelutuotteiden – makeisten, virvoitusjuomien ja mietojen alkoholijuomien – osuus korostuu. Tämä näkyy kaikissa ruokakasseissa niin lapsiperheillä kuin kaiken ikäisillä pientalouksillakin. Sattumia ja herkkuja mahtuu myös suositusten mukaiseen ruokavalioon, mutta vertailuun nostetuissa ruokakasseissa niiden osuus suurempi.

Selvityksen toteuttamistavasta sekä hiilipäästöjen ja ravitsemusarvojen laskennasta voit lukea lisää osoitteessa https://www.mtk.fi/-/ilmasto-ravitsemus

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Mikroaallot vaihtoehtona muovinkierrätyksessä

Muovipakkausten kierrätyksessä vaihtoehtoina ovat mekaaninen tai kemiallinen kierrätys. Drupa-messuilla esiteltiin kolmas vaihtoehto kemiallisen kierrätyksen rinnalle. Siinä mikroaallot tekevät työn.
Florian-Turkx

EFI ajattelee laatikon ulkopuolelta – lanseerasi ainutlaatuisen painosysteemin aaltopahvipakkauksille

Drupa-messuilla EFI esitteli yhdessä Packsizen kanssa personoidun täysväripainatukseen aaltopahvipakkauksille.
EFI

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva