Ruokahävikkitiekartta valmisteilla

JULKAISTU: 9. syyskuun 2020
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Luonnonvarakeskus (Luke) viimeistelee parhaillaan kansallista tiekarttaa ruokahävikin vähentämiseksi. Alkuvuodesta 2021 julkaistavan tiekartan kuusi keihäänkärkeä ohjaavat ruokaketjua hävikin ja elintarvikejätteen vähentämisessä.

Euroopan komissio asetti vuonna 2019 kaikille jäsenmaille velvoitteen elintarvikejätteen mittaamisesta vuodesta 2020 lähtien. Luonnonvarakeskus (Luke) on rakentanut vuodesta 2018 alkaen kansallista ruokahävikin seurantajärjestelmää koko elintarvikeketjulle yhteistyössä alan toimijoiden ja ministeriöiden kanssa.

Tiekarttatyössä on tunnistettu kuusi keihäänkärkeä, jotka ohjaavat ruokaketjua ratkaisujen tekemisessä eri näkökulmista. Keihäänkärjet täydentävät toisiaan, jolloin hävikin ja elintarvikejätteen vähentämiseen tähtäävä muutos on mahdollisimman kokonaisvaltainen ja tehokas.

Ruokahävikkitiekartan kuusi keihäänkärkeä. Kuva: Luke

– Tiekartassa tunnistettuja keinoja ovat esimerkiksi vapaaehtoiset sopimukset, hävikkitiedon jakamisen liittäminen osaksi opetussuunnitelmaa, ravintoloiden menekin ennustejärjestelmät sekä hävikkisovellukset, jotka ohjaavat kotitalouksia vähentämään hävikkiään, listaa tutkija Hanna Hartikainen.

Ruokahävikin seuranta ja tiekartta -hankkeessa on kehitetty menetelmiä ruokahävikin ja elintarvikejätteen seurantaan jokaisessa ketjun vaiheessa. Tärkeänä päämääränä on ollut myös tunnistaa keskeisimmät ruokahävikin vähentämiskeinot ja muodostaa niiden pohjalta ensimmäinen kansallinen ruokahävikkitiekartta.

Tiekartan työstö jatkuu syyskuussa asiantuntijakierroksella ja marraskuussa 2020 pidettävällä laajalla työpajalla. Työpajassa ketjun toimijat sitoutetaan tiekartassa esitettyihin toimenpide-ehdotuksiin. Tiekartta julkaistaan alkuvuodesta 2021.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Etiketit pois Actimel-pulloista

Ilman PET-muovista etikettiä HDPE:stä valmistetun pullon kierrätettävyys paranee.
Danone

Teollisen mittakaavan muovipakkausten kemiallinen kierrätys alkaa

Sumi ja Wastewise Group aloittavat yhteistyön pakkausmuovien kemiallisessa kierrätyksessä.
50148873-chemical-recycling-abstract-concept-vector-illustration

Fazer siirtää kaurajuomien valmistuksen Korialta Ruotsiin?

Fazer käynnistää muutosneuvottelut, jotka saattavat johtaa 93 työsuhteen päättymiseen Suomessa.    
fazer aito

Oddlygood ostaa Plantin

Oddlygoodista tulee Planti-tuotteiden ja -brändin omistaja. Samanaikaisesti Valio ostaa Plantin tuotannon Turussa.
oddlygood