Roskienkeräystapahtuma muistuttaa, että muovi kuuluu kiertoon

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-09-17
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Lidl ja Suomen luonnonsuojeluliitto toimivat yhdessä roskattoman ympäristön puolesta ja jalkauttavat Muovintorjuntajoukkonsa ympäri Suomen maailman siivouspäivänä 18.9. Roskienkeräystalkoita järjestetään 22 eri paikkakunnalla Helsingistä Ivaloon.

– Muovi on hyvä materiaali moneen, kun sitä käyttää fiksusti. Me Lidlissä vähennämme turhaa muovia pakkauksista ja käytämme paljon kierrätettyä muovia. Luontoon muovi ei missään nimessä kuulu, joten on hienoa työskennellä yhdessä muovittoman ympäristön eteen, kertoo Lidlin vastuullisuusasiantuntija Jenni Hakkarainen.

Hitaasti hajoavana materiaalina luontoon päätyessään muovi kuormittaa ympäristöä pitkään ja muoviin takertuneet eläimet ja linnut sekä muovipyörteet merissä ovat monelle tuttu näky muun muassa uutiskuvista. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Itämeren rantojen roskista voi olla jopa 80 prosenttia muovia, joka kulkeutuu rannalta helposti vesistöihin.

– Pienelläkin roskalla on vaikutus ympäristöön ja haluamme Lidlin kanssa yhteistyössä korostaa, että muovi kuuluu luonnon sijasta kiertoon, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton yritysyhteistyöpäällikkö Sini Tenkanen.

Lidl lopetti kertakäyttömuovituotteiden myynnin vuoden 2020 alusta lähtien. Myynnistä on poistettujen muovituotteiden, kuten kertakäyttöisten muoviaterimien, -lasien ja -pillien myötä vuosittainen muovin ja muovijätteen määrä väheni 36 000 kiloa. Nämä toimet ovat osa Lidlin emoyhtiön, Schwarz-konsernin kansainvälistä REset Plastic -muovistrategiaa. Strategian mukaan muovin käyttöön vaikutetaan muovin vähentämisen, pakkausten suunnittelun, kierrättämisen, luonnosta poistamisen sekä tutkimuksen ja kehityksen kautta. Käytännössä strategian toteutuminen näkyy muun muassa Lidlin Pakkaustarinoita-kilpailussa, jossa etsittiin uusia innovatiivisia vaihtoehtoja muovin käytölle sekä Muovintorjuntajoukkoina, jotka siivoavat muovin pois ympäristöstä.

Kaikille lauantain siivouspäivään osallistuneille on viikonlopun ajan somessa avoinna kuvakilpailu, johon osallistujilla on mahdollisuus voittaa Lidlin lahjakortti.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva

Uusi ammatillinen etäkoulutus tarjoaa elinkaariarviointia pakkausalalle

Elokuun lopulla 2023 käynnistyi uusi pakkausteollisuuden arvoketjuun keskittyvä ammatillinen koulutus Haganäsin koulussa Älmhultissa. Nyt koulutuspäällikkö Finn Toompuu on saanut luvan järjestää lyhyen etäkoulutuksen aiheesta elinkaariarviointi (LCA, Life cycle assessment) pakkausteollisuudelle. Kysyimme Finniltä muutamia kysymyksiä tästä koulutuksesta.
LCA utbilding

Nordvalls investoi toiseen HP Indigo V12 -painokoneeseen Drupa-messuilla

Muutama kuukausi sitten painotalo Nordvalls Etikett hankki HP Indigo V12 -painokoneen. Düsseldorfin Drupa-messuilla varmistui, että yritys ostaa toisen saman mallin koneen.
Nordvalls-1536x1024x