Rinki listaa joulunviettäjän pakkauskierrätysvinkit

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-12-13
PÄIVITETTY: 2023-12-20

Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy antaa vinkkejä joulun pakkausjätteen oikeaoppiseen kierrätykseen. Pakkausjätettä syntyy jouluna huomattavasti tavanomaista viikonloppua enemmän. Pakkausjätteen suuret määrät sekä arkipäiville sijoittuvat joulun pyhäpäivät saattavat aiheuttaa paikallisia viivästyksiä pakkausjätekeräyspisteiden tyhjennysajoissa.

Joulunviettäjä voi välttää ruuhkaiset keräyspisteet säilyttämällä pakkausjätettä muutaman päivän kotona. Täyttyneen ekopisteen ympäristöön jätettä ei tule missään tapauksessa jättää.

Pakettien avaamisen jälkeen litistä ne

Lahjapakettien pahvilaatikot ja jouluruokien kartonkipakkaukset kannattaa tilan säästämiseksi litistää kunnolla. Kun kartongit litistetään, on keräysastioiden tyhjennyskertojen määrä mahdollista jopa puolittaa. Suuret pahvilaatikot voi myös repiä pienempiin osiin, jotta ne mahtuvat kartonginkeräysastian suusta helpommin sisään.

Joulupakkausten lajitteluohjeet

Lahjapaperit eivät kuulu paperi- tai kartonkikeräykseen, vaan sekajätteeseen. Ne sisältävät paljon pinnoitemateriaaleja, painovärejä, tarroja ja teippejä, jotka aiheuttavat ongelmia kierrätysprosessissa. Rikkinäiset jouluvalot taas tulee viedä sähkölaitekeräykseen. Kotona lojumassa tai väärin lajiteltuna sekajätteessä tai pakkausjätekeräyksessä litiumioniakut ja -paristot voivat aiheuttaa tulipaloriskin. Suomen kierrätyspisteet pakkausjätekeräyksestä sähkölaitekeräykseen löytyvät osoitteesta kierratys.info.

Lajittelutärpit joulunviettäjälle:

  • Lahjapaperit ja -nauhat sekajätteeseen
  • Tuikkukynttilöiden kuoret ja joululaatikoiden alumiinirasiat metallipakkauskeräykseen
  • Rikkinäiset joulukoristeet, kuten kuusenkoristeet sekä lasiset kynttilälyhdyt sekajätteeseen
  • Hautalyhdyt sekajätteeseen
  • Rikkinäiset jouluvalot ja led-kynttilät sähkölaitekeräykseen, muista teipata akkujen ja paristojen navat!
  • Konvehtirasioiden pahvinen kuori kartonginkeräykseen, rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta muovipakkauskeräykseen
  • Jouluruokien paistinrasvat Kinkkutemppu-keräykseen.

Lue koko artikkeli Ringin blogista

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak