Räjäyttääkö tilasto kustannukset?

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-04-05
PÄIVITETTY: 2023-04-26

Vuonna 2019 pakkausjätteestä kierrätettiin Suomessa 71 %. Se on huikea luku, joka ylitti vuodelle 2030 asetetun 70 %:n kierrätystavoitteen. Vuotta myöhemmin kierrätysaste oli enää 61 % ja olimme kaukana kierrätystavoitteesta. Mitä tapahtui?

Vuonna 2020 EU muutti pakkausjätteen tilastointisääntöjä kahdella tavalla:

  1. Jäsenmaiden oli arvioitava pakkausjätetilastoihin kaikki syntyvä pakkausjäte
  2. Lajittelulaitoksilla syntyviä ja energiakäyttöön ohjattavia rejektejä (kierrätykseen kelpaamaton osuus) ei saanut enää laskea kierrätysasteeseen.

Suomen tilastoitu pakkausjätemäärä kasvoi 115 000 tonnilla ja kierrätetty määrä väheni. Jätemäärä kasvoi, kun tilastoihin lisättiin arvio vastuunsa hoitamatta jättävien yritysten (vapaamatkustajat), tuottajavastuun ulkopuolelle rajattujen yritysten (liikevaihto alle 1 M€) ja yksityishenkilöiden oman maahantuonnin pakkausmäärästä. Aiemmin nämä jätettiin tilastoinnin ulkopuolelle. Kyse on siis kokonaan uudenlaisesta tilastosta, joka korvaa entisen.

Lue Juha-Heikki Tanskanen kolumni Suomen Pakkauskierrätys Oy Ringin verkkolehdestä

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce