Suomalaiset ovat puurokansaa Saarioisen tutkimuksen mukaan. Puurojen suosio näkyy myös valmisruokapuurojen ostojen selvänä kasvuna.
Saarioisten teettämän puurotutkimuksen mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta syö puuroa päivittäin tai useita kertoja viikossa. Suosikkilistan kärjessä ovat kaura-, riisi- ja mannapuuro.
Puuroa syödään ennen kaikkea terveellisyyden takia, mutta tärkeinä syinä mainitaan myös hyvä maku ja ravitsevuus sekä se, että puuro pitää nälän hyvin loitolla.
”Puuroja syödään usein aamiaisella, mutta niitä nautitaan myös väli- ja iltapalana. Puurojen syöminen lounaalla on sekin lisääntynyt. Valmispuuro on helposti mukaan otettava, kevyt ja maukas herkku moneen tilanteeseen”, kertoo Mirja Lonka Saarioisilta.
Suosikkipuuroissa on tutkimuksen mukaan alueellisia eroja. Pohjois-Suomessa syödään erityisen paljon riisi- ja kaurapuuroa. Eteläsuomalaiset taas syövät muita useammin mannapuuroa, ja neljän viljan puuro on puolestaan suosittua Itä-Suomessa.
Modernit tuorepuurot ovat monen mieleen, ja niitä nauttiikin tutkimuksen mukaan noin joka viides vähintään kerran viikossa. Tuorepuuroja, kuten muitakin puuroja, valmistetaan itse tai ostetaan valmiina kaupasta.