Polystyreeni kiertoon ja takaisin raaka-aineeksi

JULKAISTU: 19. toukokuun 2021
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Valtaosa kerätystä styroksista ja muusta polystyreenijätteestä päätyy yhä poltettavaksi. VTT kumppaneineen selvittää kaksivuotisessa MoPo-projektissa, miten polystyreenimuovin kierrätystä voitaisiin lisätä merkittävästi uudistamalla sen keräystä ja käsittelyä. Tavoitteena on palauttaa jäte puhtaaksi polystyreeniksi tai styreenimonomeereiksi eli muiden muovien ja kemikaalien raaka-aineeksi.

Polystyreeniä käytetään tavallisesti kovassa muodossaan pakkauksissa, kuten jogurttipurkeissa, ja paisutettuna EPS-muovina eli styroksina, kun tarvitaan eristystä tai iskujen vaimentamista. Molempia lajeja voidaan kierrättää mekaanisesti eli muotoilla uusiksi polystyreenituotteiksi sulattamalla. Kerätyn polystyreenijätteen määrä on kuitenkin Suomessa vähäinen, joten se päätyy tavallisesti poltettavaksi. EPS-muovin keräys on osoittautunut erityisen haastavaksi, koska EPS vie painoonsa nähden paljon tilaa sekä murenee ja likaantuu helposti.

Koska kaikki polystyreenijäte ei sovellu mekaaniseen kierrätykseen, MoPo-projektissa kehitetään myös termokemiallisia kierrätysmenetelmiä. Termokemiallisesti kierrätettäessä polystyreeni pilkotaan pyrolyysillä, siis hapettomissa oloissa kuumentamalla, lyhyemmiksi polymeeriketjuiksi ja styreenimonomeereiksi. Näin syntynyt pyrolyysiöljy voi puhdistettuna korvata öljyjakeita, kun valmistetaan esimerkiksi aromaatteja, latekseja, polystyreeniä sekä hiilimustaa. Projektissa kehitetään myös menetelmä, jolla palonestoaineita ja muita haitallisia kemikaaleja sisältävä polystyreenijäte voidaan hyödyntää turvallisesti.

VTT:n johtamassa projektissa ovat mukana Aalto-yliopisto, L&T, HSY, Finnfoam, PS Processing, CH-Polymers, Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus ja Suomen Uusiomuovi. Yhteistyökumppanit kokeilevat projektin aikana muun muassa polystyreenijätteen erilliskeräystä, jätemateriaalien käsittelyä VTT:n kehittämällä ekstruuderilla sekä mekaanista ja kemiallista kierrätystä.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Vaahtoautot uuteen pussiin

Ahlgrens bilar -vaahtokarkit täyttävät 70 vuotta ja saavat syntymäpäivän kunniaksi uuden pakkauksen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.  
Bilar

Uusia työkaluja pakkausten ympäristövaikutusten luokitteluun

Antalis on kehittänyt Green Card ja Green Star SystemTM -työkalut, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta pakkausten ympäristövaikutusten vertailussa.
GREEN STAR SYSTEM_rgb_3

PackSummit Tampereella marraskuussa

PackSummit kerää pakkausalan toimijat saman katon alle 14.11.2023 Tampere-talossa. Tänä vuonna kokoonnutaan teemalla "Onko pakkauksesi vastuullinen vai viherpesty?"
PackSummit verkkosivujen materiaali

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat käyntiin

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.
metsä_kemi