Personoituja pakkauksia puusta

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-04-11
PÄIVITETTY: 2023-04-26

Joensuulaisen KOLO designin koivuvanerista valmistettavien tuotteiden etuna on niiden liitosmekanismi, jossa ei käytetä ruuveja, nauloja tai liimaa.Rasiat ja pakkaukset on siksi helppo koota ja purkaa uudelleen. Tuotepakkaukset voidaan toimittaa asiakkaille osina, jolloin säästetään tilaa logistiikassa ja varastoinnissa. Mekanismi on patentoitu.

KOLO designin tarina alkoi vuonna 2014 linnunpöntöstä. Yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Jani Niemeläinen työskenteli yrittäjänä LVI-alalla, kun putkiostoksille sattui Olli Lyytikäinen. Ostosten lomassa tuli puheeksi, että suunnittelupuoli kiinnostaa Lyytikäistä. Niemeläisellä oli etiäinen, että linnunpönttö voisi tehdä kauppansa liikelahjana, joten hän haastoi Lyytikäisen suunnittelemaan linnunpöntön, joka menisi pieneen tilaan ja jossa ei olisi yhtään ruuvia, naulaa tai liimaa. Lyytikäinen teki työtä käskettyä. Valmiista tuotteesta tuli helposti koottava ja sen liitostekniikasta niin mainio ja uudenlainen, että sen ympärille kasvoi seuraavien kahden vuoden aikana kokonainen yritys. Linnunpöntön liitostekniikkaa kehitetään koko ajan ja sitä käytetään nykyään myös yrityksen tekemissä pakkauksissa. Liitokset on patentoitu ja mallisuojattu.
Yritys muutti nykyisiin tiloihinsa Joensuun Tolvasentielle kolme vuotta sitten, juuri ennen koronapandemian alkua. Kaupat uusista toimitiloista tehtiin taudin ensimmäisen aallon alussa helmikuussa, ja huhtikuussa kävi niin kuin monelle muullekin yritykselle: tilaukset loppuivat. Vaikka pandemia hiljensi toiminnan joksikin aikaa, ei Kolo designilla jääty toimettomiksi. Tuotevalikoimaa lähdettiin laajentamaan liikelahjojen lisäksi tuotepakkauksiin ja edullisemman pään jakolahjatuotteisiin, joille on ollut selvästi kysyntää.

Artikkeli on ilmestynyt Pakkaus-lehdessä 2/2023

Lue koko artikkeli 

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept