Pakkausten tuottajavastuu mullistuu – ja kallistuu

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-12-03
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Kallistuminen johtuu erityisesti siitä, että jatkossa tuottajat joutuvat maksamaan myös pakkausjätteiden keräämisen asuinkiinteistöiltä nykyisen aluekeräyksen lisäksi. Kaikille kiinteistöille ei sentään tarvitse mennä, mutta kaikille yli viiden huoneiston kiinteistöille kuitenkin.

Lajiteltujen pakkausjätteiden kiinteistökeräyksestä tulevat vastaamaan Suomen kunnat. Tuottajat korvaavat kunnille vähintään 80 prosenttia syntyvistä kustannuksista. Mikäli tuottajat ja kunnat eivät alkuvaiheen ”pakkoavioliiton” jälkeen pääse sopuun kiinteistökeräyksen kustannuksista ja niiden korvaamisesta, voivat tuottajat ottaa pakkausjätteiden kiinteistökeräyksen hoitamisen vastattavakseen lyhyen siirtymäajan jälkeen. Käytännön työn eli keräysastioiden tyhjennykset ja roskien kuljettamisen tulevat tekemään yksityiset ympäristöalan yritykset, joiden tekemän työn määrä kasvaa merkittävästi. Julkisuudessa esitetyt huolet kuntien jätemonopolista ja yksityisten jäteautoyrittäjien ahdinkoon joutumisesta ovat siis virheellisiä ja suuresti liioiteltuja.

Vaikka kiinteistöiltä kerätyt pakkausjätetonnit ovat usein turhan kalliita, niitä luultavasti tarvitaan, jotta EU:n pakkausten kierrätysastevaatimukset saavutetaan. Kierrätysasteen laskentasäännöt muuttuvat samalla siten, että vain todella kierrätetty materiaali lasketaan kierrätetyksi. Nykyisten sääntöjen mukaan kaikki kerätty materiaali on laskettu kierrätetyksi − myös esimerkiksi purkkiin jäänyt jogurtin jämä.

Eräiden muovituotteiden haittojen ehkäisemisdirektiivi eli tuttavallisemmin SUP-direktiivi tulee sekin kasvattamaan pakkausten tuottajavastuun kustannuksia. SUP:in mukana nimittäin tuottajien velvollisuudet lisääntyvät niin valistuksen, raportoinnin kuin myös roskaantumisen ehkäisemisen osalta. Kertakäyttömuovisten SUP-roskien siivouskustannukset kuntien vastuulla olevilta ulkoalueilta tullaan siirtämään tuottajien maksettavaksi.

Kun otetaan huomioon kaikki nyt tiedetyt muutokset, pakkausten tuottajavastuun kustannukset nousevat eri arvioiden mukaan nykyisistä jopa moninkertaisiksi vuoteen 2030 mennessä.

Myös tuottajavastuun toteuttamismalli muuttuu. Vuonna 2023 pakkausten tuottajayhteisön on tarjottava palvelut kaikille materiaaleille. Tämän johdosta nykyiset viisi materiaalikohtaista tuottajayhteisöä ovat suunnitelleet sulautumista yhdeksi uudeksi tuottajayhteisöksi. On myös mahdollista, että Suomeen syntyy kilpailevia pakkausten tuottajayhteisöjä. Kiertotalouden kehittämisen ja asiakkaiden palvelemisen näkökulmasta terve ja reilu kilpailu voisi olla jopa tervetullutta. Aika näyttää miten käy.

Kasvavista tuottajavastuun kustannuksista huolimatta haluan toivottaa kaikille Pakkaus-lehden lukijoille hauskaa joulua ja onnellista uutta vuotta 2022!

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB