Pakkausten ravintoarvojen merkinnät laajenevat

JULKAISTU: 2016-11-15
PÄIVITETTY: 2023-02-16

Elintarvikepakkauksissa on oltava aiempaa laajemmat ravintoarvotiedot, kun uusi EU-asetus tulee voimaan 14.12.2016. Joulukuussa aletaan soveltaa myös kansallista asetusta, jonka myötä pakkauksiin on laitettava EU:n yleisen suolamerkinnän lisäksi voimakassuolaisuusmerkintä.

Elintarviketeollisuusliiton mukaan suurin osa ruokia ja juomia valmistavista yrityksistä on ottanut merkinnät käyttöön jo ennen kaksivuotisen siirtymäajan päättymistä. Asetus määräsi pakkauksiin monia muutoksia, kuten allergisoivien ainesosien korostamisen ja tekstien korkeuden.

”Jatkossa ruoka- ja juomapakkaukset tarjoavat selkeämmin ja enemmän tietoa ravintoarvoista kuin koskaan aikaisemmin. Jokaisen kannattaa tutustua siihen, mitä kaikkea pakkauksissa kerrotaan”, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää kannustaa.

Asetuksen mukaan ravintoarvot on esitettävä seitsemän kohtaa sisältävänä taulukkona, josta löytyy aina samassa järjestyksessä energia, rasva, tyydyttyneet rasvat, hiilihydraatit, sokerit, proteiini ja suola. Luettelon jälkeen on tietoa vitamiineista ja kivennäisaineista, jos niitä on elintarvikkeessa merkitseviä määriä.

Voimakassuolaisuus merkittävä myös
Joulukuussa aletaan soveltaa myös kansallista asetusta, jonka myötä pakkauksiin on laitettava EU:n yleisen suolamerkinnän lisäksi voimakassuolaisuusmerkintä. Merkintä vaaditaan, jos tuotteen suolapitoisuus ylittää kyseiselle tuoteryhmälle kuten juustoille, makkaroille tai ruokaleiville asetetun rajan.

Ruokatieto Yhdistys, Elintarviketeollisuusliitto ja Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ovat koonneet yrityksille tietopaketin helpottamaan pakkausmerkintöjen toteuttamista Elintarviketieto Esiin! -hankkeessa. Hanke on toteutettu osin maa- ja metsätalousministeriön rahoittamana. Tietopaketti löytyy täältä. http://www.ruokatieto.fi/ruokafakta/elintarviketieto-esiin/mista-asetuksessa-kyse.

 

 

Jatka lukemista

Päätyykö pakkaus hylkyyn vai kiertoon?

Lajittelu ja muovipakkauksen päätyminen oikeaan paikkaan kierrätyslaitoksella määrittävät kierrätyksen onnistumisen.
ia_ahl_etiketit

Valion maitotölkit pukeutuvat kevätkuoseihin

Viljele hyvää -maitotölkit ilmestyvät kauppoihin tästä viikosta alkaen ja ovat saatavilla heinä-elokuun vaihteeseen asti.
Valio 22032022

Suomalaisväriä Pro Carton Young Designers -kilpailussa

Lapin yliopiston teollisen muotoilun opiskelija Senni Virransola pääsi ainoana suomalaisena jatkoon kansainvälisessä suunnittelukilpailussa.
Pro Carton 12082021

360 Services auttaa optimoimaan pakkausta

Metsä Boardin uusi palvelukokonaisuus tarjoaa asiakkaille entistä paremmat mahdollisuudet kehittää pakkauksiaan.
MetsäBoard 26052021

Uusimmat uutiset

Atria ostaa ruotsalaisen Gooh-valmisruokayhtiön

Atria Sweden AB ostaa ruotsalaisen valmisruokayhtiön Goohin koko osakekannan.
gooh

Syklo suunnittelee muovinkierrätyslaitoksen rakentamista Hyvinkäälle

Kapasiteetiltaan 50 000 tonnin muovinkierrätyslaitos kasvattaa valmistuttuaan Suomen muovinkierrätyskapasiteettia jopa 50 prosenttia.
Suomen

GRAI yksilöi uudelleenkäytettävät pakkaukset

GS1:n GRAI-tunnistetta ​​käytetään yksilöimään uudelleenkäytettäviä kuormankantajia ja palautusjärjestelmien pakkauksia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (89)

ScanStar -ja ScanStar Student kilpailujen ilmoittautuminen on käynnissä

Yhteispohjoismaisen ScanStar-pakkaussuunnittelukilpailun ilmoittautuminen on käynnissä. Kilpailun ohessa järjestetään myös opiskelijakilpailu ScanStar Student.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (86)