Elintarvikepakkauksissa on oltava aiempaa laajemmat ravintoarvotiedot, kun uusi EU-asetus tulee voimaan 14.12.2016. Joulukuussa aletaan soveltaa myös kansallista asetusta, jonka myötä pakkauksiin on laitettava EU:n yleisen suolamerkinnän lisäksi voimakassuolaisuusmerkintä.
Elintarviketeollisuusliiton mukaan suurin osa ruokia ja juomia valmistavista yrityksistä on ottanut merkinnät käyttöön jo ennen kaksivuotisen siirtymäajan päättymistä. Asetus määräsi pakkauksiin monia muutoksia, kuten allergisoivien ainesosien korostamisen ja tekstien korkeuden.
”Jatkossa ruoka- ja juomapakkaukset tarjoavat selkeämmin ja enemmän tietoa ravintoarvoista kuin koskaan aikaisemmin. Jokaisen kannattaa tutustua siihen, mitä kaikkea pakkauksissa kerrotaan”, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää kannustaa.
Asetuksen mukaan ravintoarvot on esitettävä seitsemän kohtaa sisältävänä taulukkona, josta löytyy aina samassa järjestyksessä energia, rasva, tyydyttyneet rasvat, hiilihydraatit, sokerit, proteiini ja suola. Luettelon jälkeen on tietoa vitamiineista ja kivennäisaineista, jos niitä on elintarvikkeessa merkitseviä määriä.
Voimakassuolaisuus merkittävä myös
Joulukuussa aletaan soveltaa myös kansallista asetusta, jonka myötä pakkauksiin on laitettava EU:n yleisen suolamerkinnän lisäksi voimakassuolaisuusmerkintä. Merkintä vaaditaan, jos tuotteen suolapitoisuus ylittää kyseiselle tuoteryhmälle kuten juustoille, makkaroille tai ruokaleiville asetetun rajan.
Ruokatieto Yhdistys, Elintarviketeollisuusliitto ja Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ovat koonneet yrityksille tietopaketin helpottamaan pakkausmerkintöjen toteuttamista Elintarviketieto Esiin! -hankkeessa. Hanke on toteutettu osin maa- ja metsätalousministeriön rahoittamana. Tietopaketti löytyy täältä. http://www.ruokatieto.fi/ruokafakta/elintarviketieto-esiin/mista-asetuksessa-kyse.