Pakkauskone on tärkeä ja sen merkitys unohtuu usein julkisessa pakkauskeskustelussa

Teksti:Christian Wallteg
JULKAISTU: 2022-11-09
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Vaikka pakkausalan ammattilaisille pakkauskoneet ovat arkipäivää, ovat ne tavallisen sukankuluttajan tai jopa lainsäätäjän näkökulmasta huonosti tunnettuja ja ymmärrettyjä pakkausarvoketjun jäseniä.

Niin meillä Suomessa kuin myös maailmalla kehitetään uusia pakkausmateriaaleja kovalla tohinalla. Muovit ja yhdistelmämateriaalit – ja jos EU Komissio saa päättää, kohta myös kaikki kertakäyttöiset pakkaukset – pitäisi korvata jollakin paremmin kiertotalouteen sopivilla ratkaisuilla. Myös media on kiitettävän innokkaasti tarjoamassa palstatilaa uusille pakkausmateriaali-innovaatioille. Aika ajoin julkisuudessa myös ihmetellään kuinka hitaasti uudet pakkausinnovaatiot saapuvat markkinoille.

Pakkausinnovaatioiden hitaaseen etenemiseen tutkijoilta kuluttajien käsiin voi olla pakkauskone – tai oikeammin pakkauslinja, ainakin teollisen mittakaavan tuotannossa. Pakkauslinja on usein tuotantolinjan suora jatke; integroitu kokonaisuus, joka toimii täsmälleen tuotantolinjan tahdissa. Pakkauslinjalle asetetaan suuria vaatimuksia ja ne ovat melkoisia insinööritaidon mestarinäytteitä ja siksi myös kalliita investointeja.

Uusien materiaalien kokeileminen ja jopa käyttöön ottaminen on helpompaa, jos niitä voidaan ajaa olemassa olevalla pakkauslinjalla. Tällaiset ns. drop-in-uutuudet ovat kuitenkin melko harvinaisia. Aika usein uusi materiaali ei sovi suoraan olemassa olevaan pakkauslinjaan ja silloin kohtalona on usein odottaa seuraavaa pakkauskoneinvestointia. Talousjohtaja ei helposti anna lupaa uuteen investointiin ennen kuin suunniteltu käyttöikä eli takaisinmaksuaika on täynnä – ja se voi olla jopa 10 tai 15 vuotta.

Valitessaan pakkauskoneen yritys tulee siis usein valinneeksi myös pakkausmateriaalin ja sitoo kätensä pitkäksi aikaa. Pakkauslinjainvestoinnit on siis syytä valmistella huolellisesti kaikki näkökohdat huomioiden – kuten kaikki vastuulliset toimijat tietysti tekevätkin.

Antro Säilä
Teksti on Pakkaus-lehden numero 7/2022 pääkirjoitus

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkaa pian – tässä on kuusi trendiä, joita kannattaa pitää silmällä

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen pääsemme jälleen Drupa-messuille ja näemme, mitä toimittajat uskovat meidän tarvitsevan. Tästä löydät kuusi trendiä, joita kannattaa seurata messuhalleissa.
drupa24_12x

Pakkausautomaatio säästää monella tavalla verkkokaupassa

Suomalainen logistiikkayhtiö Inex Partners Oy on tehnyt yhteistyötä SEE:n (aiemmin Sealed Air) kanssa kehittääkseen pakkausautomaatiota.
SEE-I-Pack

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx