Pakkausalan hankintaopas – täsmätiedolla tukea pakkausten hankintaan

JULKAISTU: 29. tammikuun 2021
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Kuluneen sanonnan mukaan me elämme tietoyhteiskunnassa. Käytännössä tietoyhteiskunta näkyy yksityiselle kansalaiselle tai yrityksen edustajalle suoranaisena tietovyörynä erilaisia kanavia pitkin.

Tieto ja sen välittäminen on aina ollut arvokasta kauppatavaraa. Tiedon välittäminen oli pitkään suurin rajoite. Suuri mullistus tapahtui, kun 1800-luvun puolessa välissä siirryttiin kuriireista sähköiseen tiedonvälitykseen. Yli sata vuotta elettiin sitten maailmassa, jossa tietoa kulki pitkiäkin matkoja sähköisesti, mutta aluksi ja lopuksi se piti kirjoittaa tai painaa aina paperille.

Digitalisaatio on muuttanut koko tiedonvälityksen 1980-luvun lopulta lähtien; kaikilla on luku- ja kirjoituslaitteet 24/7 mukanaan ja myös käytössä. Olemme saavuttaneet tiedonvälityksen kyllästymispisteen eli tilan, jossa erään ajattelijan mukaan ”kaikki haluavat viestiä, mutta kenelläkään ei ole aikaa lukea”.

Aika ajoin tuntuu siltä, että kohtuuttoman suuri osa työajasta menee erilaisen pyytämättä ja yllättäen tulleen tiedon analysointiin ja luokitteluun. Joukossa on paljon tärkeää ja hyödyllistä tietoa, mutta kokonaisuutena ”tietotsunami” on liian massiivinen – kaikkea ei millään ehdi käymään läpi. Luulen, että aika moni meistä kohtaa saman ongelman työssään.

Digitalisaation myötä syntyi myös lähes koko maailman kattava world-wide-web eli www eli internet. Alkuihmettelyn jälkeen internetin tiedonvälityspotentiaali alkoi selvitä ja tiedon määrä kasvaa. Tarvittiin siis apuvälineitä tämän apuvälineen hallintaan. Syntyivät hakukoneet, joista tunnetuin lienee tällä hetkellä Google. ”Guuglaamalla” internetin syövereistä löytyy kyllä paljon tietoa, mutta sen hyödynnettävyys on suurten massojen vuoksi hankalaa ja työlästä.

Pakkaus-lehden 1/2021 liitteenä on Pakkausalan hankintaopas painettuna versiona. Sama opas löytyy myös Suomen Pakkausyhdistyksen nettisivuilta digitaalisena versiona osoitteesta www.pakkaus.com/hankintaopas sekä suomeksi että englanniksi.

Hankintaopas on pakkausalan täsmähakukone, joka menestyy hyvin kilpailussa internetin yleisten hakukoneiden kanssa. Hankintaoppaasta löytää vain ja ainoastaan ajantasaista tietoa pakkauksista – ei sivutolkulla vaikeasti hahmotettavaa markkinointiviestintää.

Pakkausalan hankintaopas on itse asiassa hyvä esimerkki tiedonvälityksen muutoksesta. Sen edeltäjä eli Pakkausalan Tuoteluettelo oli 1970-luvulta alkaen aluksi luonnollisesti vain painotuote. Nyt mennään hybridillä, ja ehkä jatkossa on olemassa vain sähköinen hankintaopas.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Etiketit pois Actimel-pulloista

Ilman PET-muovista etikettiä HDPE:stä valmistetun pullon kierrätettävyys paranee.
Danone

Teollisen mittakaavan muovipakkausten kemiallinen kierrätys alkaa

Sumi ja Wastewise Group aloittavat yhteistyön pakkausmuovien kemiallisessa kierrätyksessä.
50148873-chemical-recycling-abstract-concept-vector-illustration

Fazer siirtää kaurajuomien valmistuksen Korialta Ruotsiin?

Fazer käynnistää muutosneuvottelut, jotka saattavat johtaa 93 työsuhteen päättymiseen Suomessa.    
fazer aito

Oddlygood ostaa Plantin

Oddlygoodista tulee Planti-tuotteiden ja -brändin omistaja. Samanaikaisesti Valio ostaa Plantin tuotannon Turussa.
oddlygood