Pakkaus suojaa hävikiltä

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-09-13
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Hävikkiviikkoa vietetään jälleen 13.–19.9.2021. Suomen Pakkausyhdistys on mukana hävikkiviikolla muistuttamassa, että asianmukaisella pakkaamisella on merkittävä rooli ruokahävikin pienentämisessä.

Hyvä pakkaus suojelee tuotetta, auttaa säilyttämään ruuan tuoreena ja syömäkelpoisena huomattavasti pidempään kuin pakkaamattoman ruuan. Esimerkiksi tuorekurkun 1,5 gramman muovikääre pitää kurkun tuoreena 14 päivää. Se on huomattavasti pidempi aika, jonka kurkku säilyy syömäkelpoisena ilman käärettä säilytettynä.

Koska pakkaukset suojaavat ja säilyttävät elintarvikkeita, niiden vältteleminen ei ole ympäristöteko – ekologiset ponnistelut kannattaa tähdätä muualle. Pakkausten ympäristövaikutus on selvästi pienempi kuin usein luullaan. Esimerkiksi kokolihaleikkeleessä ja ruispalaleivässä pakkausten osuus kokonaisympäristövaikutuksista on alle viisi prosenttia.

Pakkausmerkintöihin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä-merkinnän merkitys on erilainen. Parasta ennen-merkintää käytetään tuotteissa, jotka eivät ole herkkiä pilaantumaan, kuten mausteissa ja jauhoissa, kun taas viimeinen käyttöpäivä merkitään herkästi pilaantuviin tuotteisiin, kuten liha- ja maitotuotteisiin. Viimeisen käyttöpäivän umpeutumisen jälkeen elintarviketta ei saa enää myydä eikä sitä neuvota käytettäväksi.

Lue lisää pakkausten vaikutuksista ruokahävikin pienentämiseen Pakkausyhdistyksen sivuilta.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli