Pakkaus on kestävyyslaji

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2022-11-10
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Lemtapes haluaa edistää kestävää kehitystä – muun muassa lisäämällä pakkausten kestävyyttä. Toimitusjohtaja Samuli Strömbergin mielestä ympäristöystävällisyyttä arvioitaessa olisi huomioitava pakkauksen koko elinkaari.

 Valkeakoskelainen Lemtapes valmistaa erikoisteippejä ja liimoja pakkaus- ja puunjalostusteollisuudelle. Pakkauksissa yhtiön syömähammas ovat vahvikenauhat.

Toimitusjohtaja Samuli Strömberg kertoo, että ideana on lisätä pakkausten lujuutta ja kestävyyttä niissä kohdissa, missä niihin kohdistuu suurin rasitus. Vahvikkeita voidaan käyttää esimerkiksi nuuttauksissa, kahvoissa ja kantoaukoissa.
-Vahvikkeiden avulla pakkauksiin voidaan saada myös uusia toiminnallisuuksia. Niitä voidaan vaikkapa pinota päälletysten tai niiden käyttöikää voidaan pidentää.

Oleellista on myös, että vahvikkeiden myötä toisaalla pakkauksessa voidaan käyttää vähemmän materiaalia, vaikkapa kauttaaltaan ohuempaa kuitumateriaalia.
– Vahvikkeiden ansiosta muuta materiaalia voidaan käyttää, painossa mitattuna, jopa 20 prosenttia vähemmän.

Lemtapesin vahvikenauhat eivät haittaa myöskään esimerkiksi kuitupakkauksen kierrätystä, sillä kierrätysprosessissa ne saadaan eroteltua muusta materiaalista.

Suurelle yleisölle Lemtapesin vahvikeratkaisut ovat tuttuja vaikkapa aaltopahvisista virvoitusjuomasalkuista. Sovelluksia on käytössä myös esimerkiksi raskaiden elektroniikkalaitteiden kuten keittiökoneiden pakkauksissa.
– Ratkaisujamme käytetään yleensä pakkauksissa, jotka on tarkoitettu suhteellisen painaville tuotteille ja kun pakkauksesta halutaan näyttävä, myyvä sekä käyttökokemukseltaan miellyttävä. Mitä suuremmat tuotantosarjat ovat, sen paremmin hyötymme tulevat esille.

Lue koko artikkeli

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Mikroaallot vaihtoehtona muovinkierrätyksessä

Muovipakkausten kierrätyksessä vaihtoehtoina ovat mekaaninen tai kemiallinen kierrätys. Drupa-messuilla esiteltiin kolmas vaihtoehto kemiallisen kierrätyksen rinnalle. Siinä mikroaallot tekevät työn.
Florian-Turkx

EFI ajattelee laatikon ulkopuolelta – lanseerasi ainutlaatuisen painosysteemin aaltopahvipakkauksille

Drupa-messuilla EFI esitteli yhdessä Packsizen kanssa personoidun täysväripainatukseen aaltopahvipakkauksille.
EFI

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva