Pakkaukset mahdollistavat tehokkaan logistiikan

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-05-04
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Julkisessa keskustelussa usein toivotaan pakkauksien ja pakkaamisen vähentämistä. Kerrotaan ihailevaan sävyyn tarinoita urbaaneista legendoista eli kaupoista, joissa mikään ei ole pakattua – näitä kuulemma löytyy esimerkiksi Berliinistä ja Amsterdamista.

Todellisuudessa kaikki mitä kaupassa on tarjolla, on sinne tullut pakattuna ja kaikki mikä kaupasta lähtee ulos, on myös pakattua. Ilman pakkauksia päivittäistavarakaupassa olisi arvioiden mukaan noin kymmenesosa nykyisestä valikoimasta. Lisäksi tuoretuotteet pitäisi toimittaa kauppaan päivittäin.

Pakkauksia ei valmisteta ja käytetä sen vuoksi että haluttaisiin lisätä maailman roskaantumista. Pakkauksen ensisijainen tehtävä on tuotteen suojaaminen ympäristöltä. Pakkauksiin
tehtävillä merkinnöillä huolehditaan niin käyttäjien terveydestä ja turvallisuutta kuin myös rakennetaan brändejä. Pakkausmerkinnät myös auttavat kuljettamaan pakkaukset oikeaan paikkaan ja oikealla tavalla, opastavat kuluttajan säilyttämään ja varastoimaan tuotteet oikein. Kun pakkaus on tehnyt tehtävänsä, siitä löytyvät myös ohjeet sen kierrättämiseen.

Suomi on kehittynyt palveluyhteiskunta, jossa asukkaat pakkautuvat tasaista tahtia isoihin kaupunkeihin. Kaupungeissa ruokaa tai muitakaan tuotteita ei kasvateta tai tuoteta itse, vaan ne ostetaan kaupoista. Nykyaikaisessa hypermarketissa on kymmeniä tuhansia tuotteita tarjolla ostettavaksi. Kauppojen tilat on käytetty tehokkaasti siten, että varastoissa on mahdollisimman vähän tavaraa. Täydennykset tapahtuvat automaattisesti ennalta määriteltyjen algoritmien ja kysynnän mukaan.

Ilman pakkauksia nykyisen kaltainen logistiikka olisi täysin mahdotonta. Jos kaikki tavara kuljettaisiin bulkkina, olisi rikkoutumisen ja pilaantumisen sekä rikollisuuden aiheuttama hävikki niin suurta, että koko touhu muuttuisi järjettömäksi. Pitäisi palata takaisin niihin aikoihin, joissa vain raaka-aineita tai suuria ja painavia asioita kuljetettaisiin ja muuten kaikki tuotettaisi paikan päällä. Automaattiset tai edes tukkimiehen kirjanpidolla ylläpidetyt palveluvarastot olisivat mahdollisia vain villeimmissä kuvitelmissa.

 

Antro Säilä
Toimitusjohtaja
Suomen Pakkausyhdistys Ry

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli