Päivitetty tutkimus pikaruoka-astioiden ympäristökuormasta

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-10-06
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Kertakäyttöisiä ja uudelleenkäytettäviä astioita vertaavan päivitetyn elinkaariarvioinnin julkaiseminen auttaa ymmärtämään, miten vähähiiliseen kiertotalouteen siirtymistä voidaan edistää. Tutkimus pyrkii myös edistämään tutkitun tiedon käyttöä Euroopan tulevaisuuteen vaikuttavien päätösten teossa.

European Paper Packaging Alliancen (EPPA) tilaama ja kansainvälisen konsultointiyritys Rambollin suorittama elinkaariarviointi vertasi eurooppalaisessa pikaruokaravintolassa käytettävien paperipohjaisten kertakäyttöpakkausten ja uudelleenkäytettävien astioiden aiheuttamia ympäristövaikutuksia, kun ateriat syödään ravintolassa. Ramboll päivitti tammikuussa 2021 julkaistun alkuperäisen tutkimuksensa käyttäen uutta dataa.

Päivitetyn tutkimuksen perusteella uudelleenkäytettävien astioiden hiilijalanjälki nykyaikaisessa pikaruokaravintolassa oli 2,8 kertaa suurempi kuin paperipohjaisten kertakäyttöpakkausten hiilijalanjälki. Uudelleenkäytettävien astioiden käyttö kulutti myös 3,4 kertaa enemmän vettä. Taustalla on hygieniavaatimukset täyttävän astioiden pesuprosessin kuluttama energian ja veden määrä.

Tulosten perusteella voitiin laskea, että mikäli eurooppalaisissa pikaruokaravintoloissa siirryttäisiin ravintolassa tapahtuvien ruokailujen osalta uudelleenkäytettäviin astioihin, vastaisi muutoksen ilmastovaikutus miljoonaa uutta bensiinikäyttöistä autoa Euroopan teillä. Päivitetyssä tutkimuksessa havaittiin myös, että paperipohjaisten kertakäyttöpakkausten kierrätyksen lisääminen vähentää entisestään niiden ympäristövaikutuksia, etenkin verrattuna moniin uudelleenkäytettäviin astioihin, joita ei voida kierrättää tai joiden kierrätysaste on alhainen.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkaa pian – tässä on kuusi trendiä, joita kannattaa pitää silmällä

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen pääsemme jälleen Drupa-messuille ja näemme, mitä toimittajat uskovat meidän tarvitsevan. Tästä löydät kuusi trendiä, joita kannattaa seurata messuhalleissa.
drupa24_12x

Pakkausautomaatio säästää monella tavalla verkkokaupassa

Suomalainen logistiikkayhtiö Inex Partners Oy on tehnyt yhteistyötä SEE:n (aiemmin Sealed Air) kanssa kehittääkseen pakkausautomaatiota.
SEE-I-Pack

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx